Жестове и постъпки, които трябва да избягваме, ако сме в чужбина?

Българите вече често пътуват в чужбина. Установява се, обаче,  че не е достатъчно само да прочетем пътеводителите и да се запасим с разговорници по чужди езици. Трябва да сме наясно и с още нещо, а именно, че един и същи  жест може да и

2011-11-20 18:35:08
Жестове и постъпки, които трябва да избягваме, ако сме  в чужбина?
Българите вече често пътуват в чужбина. Установява се, обаче,  че не е достатъчно само да прочетем пътеводителите и да се запасим с разговорници по чужди езици. Трябва да сме наясно и с още нещо, а именно, че един и същи  жест може да има противоположно значение в различните точки на света.  Трябва да знаем какви са движенията, които би трябвало да избягваме в чужбина, за да ни приемат  добре местните жители.

Когато  се здрависваме, например, в Гърция, не трябва да обръщаме дланта си нагоре, докато пръстите ни са широко разтворени. За нашите съседи това е знак за проклятие.  Освен това, жестът,  с който  у нас се спират колите на автостоп - ръка със сгънати пръсти и вдигна нагоре палец, в Гърция е откровена покана за секс.

В Турция винаги трябва да се събувате, преди да  прекрачите прага на нечий дом.  Голяма обида е, ако не седнете на отрупана трапеза или пък да откажете да опитате някое ястие.

Що се отнася до Русия, знаем, че чашата водка, предложена от руснак, се пие до дъно.  Друго характерно за порядките в Русия е, че не трябва да се влиза с обувки в чужд дом. На входа домакинът ще ви даде специални чехли за гости  и вие сте длъжни да ги приемете.

Испанците са много директни, така че няма защо да се притеснявате и да се изразявате с увъртания. Там е нормално да говорите на ‘ти’ дори и с непознати.

Ако се намирате в южната част на Италия, със сигурност ще се изненадате, че в часа il pisolino /следобедния сън/, градовете и селата опустяват. Тогава,  в никакъв случай,  не бива да звъните по телефона, нито пък да си правите среща.  На Ботуша по никакъв начин, независимо от пола ви, не трябва  да влизате  в църква с неприлично облекло, т.е.с голи рамене или по шорти.

Във Франция, знакът ‘О’, който се образува чрез допиране на палеца и показалеца, означава ‘Кръгла нула’ или ‘Нищо не струва’ - затова не го правете пред хора.  

Германците са много стриктни хора, затова не си и помисляйте да пресичате в Германия на червено.  Ако пък сте с велосипед, потърсете  на велоалеята специален светофар за него.
Там може да целувате по бузата само хора, които познавате много добре.

Ако в Австрия ви поканят  на гости, бъдете сигурни, че домакините са ви приготвили подаръче ‘за довиждане’. Затова  и вие им купете предварително нещо мъничко и красиво.

Във Великобритания дланите не се слагат на масата, а на коленете. Там не е прието да се оплаквате.  Освен това на Острова ще трябва да шофирате  много внимателно и да спирате на всяка пешеходна пътека, дори и да е празна.   

Ако в Мароко ви поканят на гости, не бива да докосвате храна с дясната си ръка, защото тя е смятана за нечиста.  Кускусът се яде с пръсти от общ съд  за цялото семейство, при това - само от краищата му.  По време на празника Рамазан Байрам  не трябва да се носят  червени дрехи. Там ,също така, трябва да се внимава с облеклото - разголени рамене, гърди, крака -  в никакъв случай.

В Тунис пък, знакът ‘О’ се приема за смъртна заплаха.  Там винаги трябва да искате разрешение да снимате някого.  Може и да не обичате чай с мента, но не бива да отказвате чашка от горещата напитка - тя е знак за гостоприемство.

В Ливан, за да влезете в магазин, трябва да събуете обувките си.  Там ще ви предложат чай или кафе. Мъжете поздравяват жените, като слагат дясната си ръка на сърцето.

Азиатците  избягват физическите контакти при среща с непознати, затова не бива да прегръщате китайците и да ги целувате.  В Китай не е прието  да сочите с пръст и да се отпускате, когато седите на стол.   Ако пък ви поканят на вечеря, там ще трябва да вдигнете наздравица.  Докато се храните, дръжте пръчиците успоредни, а за да покажете, че сте приключили, кръстосайте ги.

Ако в Япония забиете пръчиците си в купичката с ориз, събеседниците ви ще решат, че някой е умрял.  Не бива, също така, да подавате храна на съседите си по маса. В Япония е препоръчително да седите с изправен гръб и да говорите почти шепнешком.  А двама влюбени да се целуват през хората -  това е изключено.

В Индия може да се здрависате с някого, само ако той пръв ви подаде ръка.  По-добре е да съберете дланите си под брадичката и да склоните глава надолу.  Ако сте мъж, не е прието да отстъпвате място на жена, нито да носите багажа й - подобно поведение се  смята за обидно.

В Бразилия трябва да сте готови да бъдете прегръщани и целувани  навсякъде, там  близките контакти се считат за нещо съвсем естествено.  При запознанство там хората се целуват. Колкото и  да е горещо, обаче,  в  Бразилия,  жените никога не бива да ходят  на плаж  без горнище на банския костюм.

И все пак, ако се случи така, че в чужбина направите движение, което вашите домакини считат да неприлично, не бива да потъвате  е  земята от срам. Достатъчно е да се извините и да ги помолите да ви обяснят  защо  е редно да се избягва даден жест. Те със сигурност ще ви разберат. .. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия