20 ноември - Световен ден на децата

От 1954 година на 20 ноември се чества Световният ден на децата.  Наистина  в почти всички държави на света се празнува Ден на детето или пък Ден на децата.  Празникът е  на различни дати и е по различен начин свързан с традиц

2011-11-20 16:54:59
20 ноември - Световен ден на децата
От 1954 година на 20 ноември се чества Световният ден на децата.  Наистина  в почти всички държави на света се празнува Ден на детето или пък Ден на децата.  Празникът е  на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Но датата не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Международният ден за защита на децата се чества на 1 юни  в почти всички страни от бившия социалистически лагер.  Тази дата води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 година в Женева.  В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. Тъй като  на този празниок не е придавана политическа окраска, след промяната на политическата система в тези страни,  празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Празникът се чества във всички страни членки на ООН. По радиостанции, вестници и телевизонни канали се посочва важността на този ден. Отбелязва се необходимостта от грижи и закрила за децата.

Децата са бъдещите възрастни, които ще ръководят и управляват световните дела. Доброто възпитание на децата ще гарантира един по-хубав свят, едно по-щастливо човечество. Само с образование се постига мир и хармония. Целта на Световния ден на детето е да обедини децата по целия свят и да съдейства за мира между народите. Във връзка с тази цел ООН публикува през 1959 г. Конвенция за правата на детето, с която се предвиждат по-добри условия за живот и по-щастливо детство.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия