Вижте как да възвърнете гласа си след прекарана настинка

През октомври и ноември доста хора се разболяват, защото има рязка смяна на температурата и човек често ходи с дрехи, които не са подходящи за метеорологичните условия навън. Често, след като се разболеят, хората губят гласа си. Ако това се случи

2011-11-20 00:53:37
Вижте как да възвърнете гласа си след прекарана настинка
През октомври и ноември доста хора се разболяват, защото има рязка смяна на температурата и човек често ходи с дрехи, които не са подходящи за метеорологичните условия навън. Често, след като се разболеят, хората губят гласа си.

Ако това се случи и при вас, най-напред си починете, за да може и вашият глас да си почине - не ходете на училище/работа, не говорете високо и продължително. Загубата на гласа - острият ларингит - може да се превърне в хроничен, а когато едно нещо стане хронично, то е доста по-трудно за преодоляване. Избягвайте консумацията на студени и горещи храни и напитки, всичко, което приемате през устата, трябва да е със стайна температура. Забравете за лютите, киселите и прекалено солените храни и за подправките, които биха подразнили гърлото ви.

Сухият въздух също ще ви дразни, затова вдигнете нивото на влажност в стаята, в която спите, като сложите съд с вода върху печката или парното, с което се отоплявате.

Може да си направи следните рецепти с народни продукти, за да възвърнете гласа си по-скоро:
вземете малко сухи смлени корени от лечебна динка и ги залейте с чаша гореща вода, като след това ги оставите да врят на слаб огън за около 10 минути. Оставете ги 2 часа в течността, прецедете ги и изцедете суровината, като долеете в отварата преварена вода до първоначалния обем. След това изплакнете гърлото, като повторите процедура поне няколко път за един ден.
Вземете една супена лъжица смлени корети от аит и ги залейте с чаша гореща вода, като ги оставите да преседят 3-4 часа, а след това ги сложите да врат 3-4 минути, охладете ги и ги прецедете. Изплаквайте гърлото си няколко пъти дневно. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия