Пушенето е вредно, ама защо?

Всеки знае, че цигарите са вредни за здравето, ама знаете ли кои са вредните вещества, съдържащи се в тях? Те са 4 000 на брой - някои от тях са токсични, други влияят зле на репродуктивната система, а трети са канцерогенни. При мъжете, които пуша

2011-11-18 23:31:47
Пушенето е вредно, ама защо?
Всеки знае, че цигарите са вредни за здравето, ама знаете ли кои са вредните вещества, съдържащи се в тях? Те са 4 000 на брой - някои от тях са токсични, други влияят зле на репродуктивната система, а трети са канцерогенни.

При мъжете, които пушат, е по-възможно да настъпят генетични дефекти при сперматозоидите и да станат по-малко потентни. При дамите пък цигарите се отразяват негативно върху яйчниците и увеличават риска от извънматочна бременност или спонтанен аборт.

При майки, които са пушили цигари по време на бременност, вероятността от раждане на бебе, което е с поднормено тегло се увеличава 3-4 пъти. Бебетата на пушачки тежат с около 200 грама по-малко в сравнение с бебетата, родени от жени, които не пушат. Именно тютюнопушенето е причина за 30% от родените деца, които са поднормено тегло, 14% от преждевременните раждания и 10% за смърт при новородените.

Статистиката е доста мрачна - близо 60% от българските майки пушат докато са бременни. След като родят близо 80% от жените пропушват отново. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия