Пушенето влияе на мозъците на тинейджърите

Тютюнопушенето е основната причина за смъртните случаи и раковите заболявания в света. В САЩ например всяка година над 400 000 души умират вследствие цигарите или по-точно последиците, които те предизвикват. Въпреки тази статистика, много тинейд

2011-11-17 17:13:10
Пушенето влияе на мозъците на тинейджърите
Тютюнопушенето е основната причина за смъртните случаи и раковите заболявания в света.

В САЩ например всяка година над 400 000 души умират вследствие цигарите или по-точно последиците, които те предизвикват. Въпреки тази статистика, много тинейджъри, млади хора продължават да пушат, без дори да се замислят.

Обикновено всичко започва по време на пубертета в най-готините години от живота. Тогава се заражда интереса към пушенето най-вече и приблизително над 80% от възрастните в момета пушачи са запалили първата си цигара някъде около 16 - годишна възраст.

Статистика сочи, че тинейджърите, които за започнали да пушат вече и го правят продължително време, никога не спират цигарите.

Интересно е едно изследване, което решили да направят учени от Калифорнийския университет. Те искали да сравнят функцията на мозъка при подрастващи пушачи и непушачи като са се спрели на префронталния кортекс, чиято част от мозъка отговаря за взимането на решения и се развива точно по време на пубертета.

Така учените открили доста тревожна връзка между тютюнопушенето и функциоята на мозъка. Оказало се, че колкото е по-голяма зависимостта на тинейджъра към никотина, толкова функцията на префронталния кортекс намалява, което от своя страна си е промяна в общото действие на мозъка. От там могат да възникват усложнения, които да увредят изцяло мозъчната активност.

Изследването, което направили учените от Калифорнийския университет е публикувано в онлайн изданието на списанието Neuropsychopharmacology.

За съжаление откритието въобще не е добра новина за пушачите, която всъщност и се очакваше, но поне би могла да накара поне някого да се замисли за дравето си. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия