Писмо на Пол Маккартни, продадено за 34 850 лири

Писмо на Пол Маккартни от 1960г. бе продадено на търг за 34 850 британски лири или за 55 400 долара.     Писмото е отговор на обява пусната от неизвестен музикант, непосредствено преди турнето на "Бийтълс", в Хамбург, през

2011-11-17 00:40:01
Писмо на Пол Маккартни, продадено за 34 850 лири
Писмо на Пол Маккартни от 1960г. бе продадено на търг за 34 850 британски лири или за 55 400 долара. 
   Писмото е отговор на обява пусната от неизвестен музикант, непосредствено преди турнето на "Бийтълс", в Хамбург, през 1960 г.  Съдържанието на написаното е кратко, точно и ясно- „Барабанист, млад, свободен, си търси работа”.
   Пол Маккартни се отзовава на обявата и пише: „В отговор на вашата обява, нашата група ви предлага прослушване за позицията барабанист. Но вие трябва да сте свободен от ангажименти, тъй като ни предстои турне в Хамбург. Ако офертата ви интересува, позвънете в Jacaranda Club и потърсете някой от членовете на "Бийтълс" и им възвестете къде може да бъдете открит".
  По онова време членове на "Бийтълс" били Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и басистът Стюарт Сътклиф. Групата спешно се нуждаела от барабанист за предстоящето си турне. По неясни и до днес причини, кандидатът не бил назначен. Впоследствие за Германия „биитълсите” заминали с барабаниста Пийт Бест.
  Легендарното писмо било открито напълно случайно по време на разпродажба на стари вещи в Ливърпул. То било мушнато в книга, а щастливецът, която я купил, без да подозира какво се крие в нея, впоследствие пуснал в писмото в заложна къща, с цена 9 хиляди британски лири.
 
  Историците живо се заинтересували от находката, тъй като Пол Маккартни за пръв път споменавал името на групата.
  На същия търг са предложени 217 лота, свързани с поп културата.  За 35 000 лири е била продадена китарата на Питър Таунсенд, с която той свири на благотворителния концерт "Лайв ейд" на стадиона "Уембли" на 13 юли 1985 г.
За над 43 000 лири е бил закупен бял куфар на Джон Ленън. Новият му притежател открил в него 15 рисунки, направени от Джон Ленън и Йоко Оно в периода 1969-1970 г.
 Рекордната цена на търга е 97 000 лири. За толкова е бил продаден надписът "Bed Peace", нарисуван от Джон Ленън и Йоко Оно по време на нашумялата им кампания за мир през 1969 г. Той е окачен над леглото им в хотел "Кралица Елизабет" в Монреал, където двойката агитира за мир.
Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия