Нов предмет - сърфиране в нета - предвижда вече готовият закон за училищното образование

Законът за училищното образование, за който толкова се говори в последно време, вече е почти готов и до Коледа трябва да влезе в парламента. Една от новостите в проекта е, че възрастта, на която учениците  ще завършват основното си образ

2011-11-14 15:46:37
Нов предмет - сърфиране в нета - предвижда вече готовият закон за училищното образование
Законът за училищното образование, за който толкова се говори в последно време, вече е почти готов и до Коледа трябва да влезе в парламента.

Една от новостите в проекта е, че възрастта, на която учениците  ще завършват основното си образование, се променя - това ще става след 7-ми клас. Гимназията пък се дели на два етапа.

В закона се предлага да се сливат  часовете по един предмет, така че на ден абитуриентите ще имат математика, например, по 100 минути.    Идеята е учениците да могат  да навлязат по-дълбоко в материала, което не може да стане  само за един час.  Това сливане се предвижда само за учениците в гимназията, които изучават профилиращи предмети.  В последния училищен етап те са 4 на брой.

Според проекта на закона, ще се въведе един нов учебен час - сърфиране в нета. Идеята е учениците да имат равен шанс в овладяването на компютрите и интернет.  Така тези,  които нямат компютри вкъщи, ще могат  да усвояват новите технологии.  Тук не става дума за усвояване на ИТ технологии, а просто свободно ровене в нета -  учениците дори ще могат да си чатят със свои връстници.  Важна цел на този нов час е учениците да се научат как да се грижат за своята безопасност  в мрежата, като например, да не качват там лични данни.

Друга новост в закона е, че вече матура ще може да се държи само по профилиращ предмет. Това значи, че учениците ще могат да избират  втория си задължителен зрелостен изпит само между 4 предмета.  За сметка на това пък, те ще могат да се  явяват на матура по рисуване и физкултура.  Сериозният проблем тук е, как да стане така,  изпитът по физкултура да бъде анонимен.  Именно този проблем сега  се опитват да разрешат вносителите на проекта.  Ако това не стане, има вероятност физкултурата да отпадне като матура. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия