Ще глобяват родителите, които остават децата си без надзор

Родителите, които оставят децата си без надзор, ще бъдат глобявани от 300 до 1000лв. Това предвижда проектът на Закон за детето, който трябва да влезе в сила през 2013 година. Вече ще бъде забранено настаняване на деца до 3-годишна възраст в инсти

2011-11-14 14:44:45
Ще глобяват родителите, които остават децата си без надзор
Родителите, които оставят децата си без надзор, ще бъдат глобявани от 300 до 1000лв. Това предвижда проектът на Закон за детето, който трябва да влезе в сила през 2013 година.

Вече ще бъде забранено настаняване на деца до 3-годишна възраст в институции, те ще бъдат настанявани в приемни семейства. Глобата за търговци, които продават цигари на малолетни, ще бъде в размер на 8 000лв., а за лекари, които съветват майката да изостави детето си - до 1000лв. Родилките, които изоставят децата си, ще бъдат глобявани, а ако нямат доходи - ще полагат обществено полезен труд.

На медиите е забранено да разкриват самоличността на деца, които са били изнасилени, жертва на престъпление или трафик, в противен случай ще бъдат глобявани до 2000лв.

Тийнейджърите, които са навършили 14-годишна възраст, ще имат право на личен достъп до съда, за да търсят своите права. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия