Набира скорост модерното хранително отклонение - орторексията

Английските психолози са  описали отклонението от нормата, наречено орторексия.  Основните му характеристики са болезнена склонност към правилно хранене  и фанатична привързаност към здравословния начин на живот. Орторексията з

2011-11-13 11:27:35
Набира скорост модерното хранително отклонение - орторексията
Английските психолози са  описали отклонението от нормата, наречено орторексия.  Основните му характеристики са болезнена склонност към правилно хранене  и фанатична привързаност към здравословния начин на живот.

Орторексията засяга основно жените между 20 и 30 години, но летвата на възрастта все повече се  покачва напоследък. Тези дами направо зациклят на тренирпвки в спортната зала до изнемога, в никакъв случай не хапват сладко или тестени десерти, не пият алкохол и кафе и се вманиачават   по етикетите на продуктите в магазина.

Орторексията е мания за  качествено хранене - да се яде само здравословна храна, да се измерва порцията с точност до грам, да се избягва всякаква "химия". Орторексиците са истинско бедствие за близките и компанията,  те не могат да говорят за нищо друго освен за мазнини, въглехидрати, ферменти и витамини, винаги изчисляват калориите в менюто. Орторексиците приличат на хора, които страдат от нервно разстройство.  Те съвсем малко се различават от своите  братя по съдба - анорексиците и булимиците.

Прекалената ‘стерилност’, обаче, води до стомашно-чревни  заболявания, нарушение на менструалния цикъл и  синдром на хронична умора.  

Орторексията е запазена марка на много знаменитости, но вредният стереотип, според английските психолози,  все повече разширява   територията си. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия