На 13 ноември почитаме паметта на Св. Йоан Златоуст

На днешния ден, 13 ноември, почитаме паметта на св. Йоан Златоуст. Той е покровител на лектори, оратори и проповедници. Св. Йоан Златоуст е сред най-значимите личности в историята на Православната църква, един от тримата светители или вселенски

2011-11-13 11:02:27
На 13 ноември почитаме паметта на Св. Йоан Златоуст
На днешния ден, 13 ноември, почитаме паметта на св. Йоан Златоуст. Той е покровител на лектори, оратори и проповедници.

Св. Йоан Златоуст е сред най-значимите личности в историята на Православната църква, един от тримата светители или вселенски учители, наравно с Василий Велики и Григорий Богослов.  Той е оставил най-голямото по обем богословско творчество - над 1900 ръкописа, преведени на много езици, а най-известната му творба е т. нар. Златоустова литургия.

Св.  Йоан Златоуст е роден  в Антиохия в гръцко-сирийско знатно семейство.  Той учи при софиста Ливаний и философа Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина - красноречие и философия. Покръстен е в 369 г. и става аскет. През 381 г. е със сан дякон, а по-късно  става презвитер.  Оттогава славата  на Йоан започва да расте и той  е наречен "Златоуст" заради своето красноречие. През 398 г. презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол.

Неговите смели и безпристрастни проповеди му спечелва приживе много врагове – както сред управляващите, така и някои църковни кръгове. На Халкедонския събор през 403 година,  свикан от неговия враг, александрийския патриарх Теофил, архиепископ Йоан е  лишен от сан, но паството му го връща на патриаршеския престол. Като патриарх на Константинопол, три пъти е бил изпращан на заточение поради намесата на светската власт в делата на църквата.

До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и преследване, но не прекратява своята мисионерска и проповедническа дейност.  Умира на  заточение на 14 септември 407 година по време на Света литургия.

Литературното наследство на Й. Златоуст - трактати, писма (около 240) и проповеди - е колосално. Преведен е на почти всички езици. Едно от най-значителните му творения са тълкуванията му върху посланията на св. ап. Павел.

Мощите на Йоан Златоуст се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Цариград,  църквата „Свети Георги’.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия