Лейди Годайва - амазонката от Ковънтри

Старинния английски град Конвънтри, всяка година на 10 юли е обсаждан от тълпи с туристи, които мечтаят  със собствените си очи да видят необичайно зрелище - гола жена яздеща  кон по главната улица.  Празникът е в чест на лейди Год

2011-11-08 18:16:40
Лейди Годайва - амазонката от Ковънтри
Старинния английски град Конвънтри, всяка година на 10 юли е обсаждан от тълпи с туристи, които мечтаят  със собствените си очи да видят необичайно зрелище - гола жена яздеща  кон по главната улица.  Празникът е в чест на лейди Годайва,  символа на Ковънтри,  и напоследък нито един фестивал в нейна чест, не минава без разголените фигури на ентусиазирани почитателки на древната традиция.

Събитието, което е прославило лейди Годайва през вековете се е случило на 10 юли 1040 година.  Тогава богатият граф Леофрик живял с младата си съпруга  в своя замък в Ковънтри. Жена му била безумно красива и безкрайно добра. Жителите на града, които изнемогвали от непосилните данъци, се обърнали към своя сюзерен  с молба да ги  намали.
Графът отказал категорично.  Графинята - лейди Годайва, обаче, се застъпила  за съгражданите си.  Графът бил толкова разгневен от това, че напук увеличил още повече данъците.

Веднъж,  по време на пиршество, порядъчно пийналият  граф предложил на красивата си съпруга странен облог  - той ще намали налозите, само в случай, че тя мине от единия до другия край на града на кон, но така както майка я е родила.  Той бил сигурен, че  всяка порядъчна жена ще сметне такова условие  за абсолютно неприемливо, но... не и неговата съпруга.

Рано сутринта на 10 юли напълно голата жена оседлала коня си и, покрита само с разкошните си златисти коси, преминала през целия град.  Възхитени и трогнати от самоотвержеността на своята господарка, жителите на града   се прибрали по   домовете си и затворили прозорците си, за да не я смущават.  Имало само един млад шивач, който се осмелил да остане на улицата. Небето, обаче,  наказало нахалника и той ослепял още преди да види  голата лейди Годайва.

За чест на граф Леофрик, той удържал на думата си  и намалил данъчното бреме за своите поданици с изключение на данъка върху конете.  А постъпката на жена му толкова силно му подействала, че три години по-късно, той построил бенедиктински манастир, който скоро превърнал Ковънтри от малко селище в четвъртия по големина град в страната.
Лейги Годайва надживяла съпруга си с десет години. И двамата са погребани на територията на манастира.

През 1586 година, съветът на Ковънтри поръчал на художника Адам ван Ноорт да изобрази в картина легендарната лейди Годайва.  По-късно в нейна чест бил издигнат паметник близо до бившия катедрален храм.  А на 31 май 1678 година в града бил учреден ежегоден фестивал, по време на който момченце, преоблечено като жена, яздело кон из целия град.
Представлението  се повтаряло всяка година до 1907 година, когато било прекратено.
Жителите на Ковънтри , обаче, никога не забравили своята покровителка и градът винаги бил пълен с картички, сувенири и статуетки  на народната любимка.

През 1966 година интересът към средновековните събития избухнал с нова сила. След като бил издаден генеалогичен справочник на всички английски аристократи, внимателните читатели открили връзка между потомците на лейди Годайва и граф Леофрик с кралица Елизабет II.

И така,  преди 10 години жителите на Ковънтри решили да възобновят славния празник. Днес в него може да участва всеки.  Процесията стартира  от руините на първата катедрала,   а заключителната част преминава в градския парк пред паметника на лейди Годайва.  Най-популярното състезание е конкурсът за  най-красива Лейди Годайва. В него участват жени, облечени в тоалети на дами от 19-ти век, но неизменното условие са дългите златисти коси... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия