8 ноември - Архангеловден

Архангел Михаил е главният ангел пазител на Рая и главен страж на Божия закон. Според вярванията Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като

2011-11-08 09:54:09
8 ноември - Архангеловден
Архангел Михаил е главният ангел пазител на Рая и главен страж на Божия закон.

Според вярванията Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?"

Св. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна).

Архангел Михаил e  и водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.

Михаил е и името на осем византийски императори. Денят на архангел Михаил е 8 ноември. В Корана името Михаил също е застъпено, но под друга форма  -  Микал. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли.

Смята се, че архангел Михаил  може да възприема човешки или животински образ и да помага на хората. Той играе  важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото.

Всяка година на 8 ноември се чества християнският празник Архангеловден.  На този ден се слави името на Ангел, Ангелина, Мила, Милен, Михаил, Михаела, Райчо, Радина, Райна, Рафаил, Рая, Радмила, Станимир и Рангел.

На именниците - честито!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия