В древния град Никополис ад Иструм, който се намира  на 20 км от Велико Търново в посока Свищов, археолози откриха  уникален глинен калъп за отливане на златни бижута.

Находката е открита  от доц. Павлина Владкова,  при почистването на един   от склоновете  на древното селище. Калъпът  за изработка на златни и сребърни обеци,   е от  4-ти век и най-вероятно е използван от готските племена.

Никополис ад Иструм е била резиденцията на готския епископ Вулфила,  който е създал писмеността на готите и превел Библията от гръцки на готски език.

Градът е основан през 102 г. сл. Хр. от император Траян в чест на победата на римската армия над племената на даките, но в края на трети век е превзет при нашествието на вестготите.   

Реставрацията и консервацията на находката, както и на други паметници на територията на археологическия резерват, е извършена в рамките на инициативата на Американския научен център в София и фондацията "Америка за България" за подпомагане на развитието на музейното дело в страната.

През това лято са изградени защитни покрития върху епиграфски паметници, постаменти за статуи, както и върху останките от римския форум, където са открити над 20 надписа, свидетелстващи за епохата на Древен Рим.
Автор: Тони