Кои са най-полезните ядки?

Всеки човек е наясно, че ядките са много полезни и са изключително важен елемент от здравословното хранене. Вижте кои ядки са най-полезни за организма: 1. Фъстъци - тези ядки, макар и калорични, помагат да контролираме теглото, защото потискат апе

2011-11-04 02:10:54
Кои са най-полезните ядки?
Всеки човек е наясно, че ядките са много полезни и са изключително важен елемент от здравословното хранене. Вижте кои ядки са най-полезни за организма:

1. Фъстъци - тези ядки, макар и калорични, помагат да контролираме теглото, защото потискат апетита. В тях има много фибри и протеини, които помагат за преодоляване на глада и поддържане на тялото във форма.

2. Орехи - ежедневната консумация на 30 грама орехи помага за намаляването на вредния холестерол с 0.3 ед. В орехите се съдържат доста минерали, протеини, антиоксиданти, фибри и витамини и това ги прави най-здравословните ядки.

3. Бадеми - те са подходящи за регулиране на кръвната захар, тяхната консумация намалява риска от развитие на диабет. В тях има високо съдържание на магнезий, който регулира кръвната захар.

4. Орех "пекан" - този вид американски орех помага в борбата с грипа и настинката. В него се съдържат близо 1/6 от препоръчителната дневна доза цинк. Този вид орех е важен за функционирането на белите кръвни клетки, които се борят с вирусите.

5. Кашу - в него има два пъти повече желязо, отколкото в говеждото месо. Желязото стимулира активността на повечето ензими в организма и участва в процеса на растеж и образуване на енергия. Ако човек няма достатъчно в организма си, то той ще бъде постоянно уморен и няма да може да се съсредоточава върху нещата.

6. Бразилски орех - в него има най-високо съдържание на селен, който помага за предпазването от някои видове рак.

7. Шам фъстък - в две шепи шам фъстък има повече калий, отколкото в един банан. Калият е важен, защото помага за контролирането на кръвното налягане, като намалява действието на солта. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия