Кои са най-скъпите храни и ястия в света

Вижте кои са 10-те най-скъпи ястия в света: 1. Първото място е за пица с наименованието "Луи ХІІІ". Цената й е скромните 8 300 евро. Младият готвач Ренато Виола, който я приготвя, споделя, че в нея има- моцарела, три вида хайвер, месо от

2011-11-04 00:38:58
Кои са най-скъпите храни и ястия в света
Вижте кои са 10-те най-скъпи ястия в света:

1. Първото място е за пица с наименованието "Луи ХІІІ". Цената й е скромните 8 300 евро. Младият готвач Ренато Виола, който я приготвя, споделя, че в нея има- моцарела, три вида хайвер, месо от бивол, червен рак и морски рак.
2. Второто място е за картофът "Ла бонот", създаден лично от бога на Инките. Сортът е толкова крехък, че е необходимо да се събира ръчно. Килограм от специалните картофи струва 500 евро.

3. Ако се чудите къде предлагат най-скъпият омлет в света, то отговорът е в ресторант "Le Parker Meridien", в Ню Йорк. Освен яйца,  в омлета има и месо от рак и хайвер от есетра. Цената на кулинарното изкушение е 1000 долара.

4. Ако пък обичате да си хапвате сладки неща и разполагате с достатъчно средства идеалното място за вас е отново в Ню Йорк, но този път в ресторант "Serendipity 3".  Най-скъпият десерт тук е декориран със златни листенца, които може да се ядат. Сервира се в изключително изискана чаша от 24-каратово злато, обкована с диаманти. Консумира се също с златна лъжичка. Онези, които искат да поглезят сетивата си с този кулинарен шедьовър, ще трябва да предвидят скромните 25 000 долара. Когато изядат десерта, могат да задържат  чашата, в която е поднесен.

5. Шоколадът, който може да ви разури се казва "Chocopologie by Knipschildt" и се произвежда в САЩ. За парче от 453 гр.  ще трябва да заплатите 2600 долара.

6. Оказва се,  че не черният хайвер, а този носещ името "Almas" , е най-скъпият в света. Той идва от Иран и е хайвер на белугата албинос. 100 грама от него, опаковани в златно бурканче струват 2000 долара.
7. Най-скъпата гъба в света безспорно остава трюфелът. Тук не може да се говори за конкретна цена, тъй като всяко по-голямо парче се продава на търг. Преди три години хонконгски магнати платили огромната сума от 209 000 долара за гъба от 750 гр.

8. Най-скъпата подправка в света е шафранът. Истинският шафран е от фамилията Crocus sativus. За да се получи един килограм първокачествен шафран, са нужни 225 000 цвята. Цената на килограм е 6 000 долара.
9. Най-скъпото месо в света е известното японско "мраморно" говеждо.  За 200 грама от деликатеса европейците плащат 100 долара. Някои изключително крехки парчета се продават и на десеторно по-висока цена.

10. Най-евтиното ястие в тази класация е макадамията (австралийски орех). Едно време тези ядки са били основна прехрана за австралийските аборигени. Тъй като отглеждането на този сорт орехи е изключително трудно, производството на макадамията за една година е 40 тона. Килограм от специалните орехи струват над 30 долара в Австралия. Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия