Доналд Уотсън и Веган обществото

За автор на думата ‘веган’ се смята британецът Доналд Уитсън,  който я образува от английската дума  vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган обществ

2011-11-01 15:33:58
Доналд Уотсън и Веган обществото
За автор на думата ‘веган’ се смята британецът Доналд Уитсън,  който я образува от английската дума  vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган обществотo (Vegan Society) на 1 ноември 1944 година в Лондон. Учредител на   Веган обществото е самият Уотсън.

Доналд Уотсън  става вегетарианец на 14-годишна възраст,  а на 30 години става веган. Той  доживява до 95 годишна възраст.

Веганството, наред с вегетарианството, става популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20-ти век  са открити дори  вегански заведения, ресторанти и пекарни.  В интернет пък, има он-лайн  магазини, специализирани за вегански храни.

Веганството е начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни или свързани косвено с животни.

Веганите изключват от хранителната си диета  не само месото,  рибата и  другите морски животни, но и яйцата и млечните продукти.  Освен по отношение на храната, веганите не използват: изделия от животински произход - кожа, коприна, вълна и др. ; пчелен мед (при най-строгите вегани); продукти с животински компоненти - желатин, глицерин и др. ; продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти -  напр.  някои видове захар; продукти, които са тествани на животни, в т.ч. козметика и др. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия