От 1 ноември 1993 година влиза в сила Маастрихският договор

Маастрихският договор или Договорът за  Европейски съюз  е подписан на 7 февруари 1992 година в град, Маастрихт между 12-те страни, членуващи в Европейската икономическа общност,  след  преговори за образуване на икономически &

2011-11-01 14:26:03
От 1 ноември 1993 година влиза в сила Маастрихският договор
Маастрихският договор или Договорът за  Европейски съюз  е подписан на 7 февруари 1992 година в град, Маастрихт между 12-те страни, членуващи в Европейската икономическа общност,  след  преговори за образуване на икономически  валутен и политически съюз.
Договорът влиза в сила от 1 ноември 1993 година  и води до създаването на Европейския съюз.

По своята същност Европейският съюз представлява обща рамка за интеграция между държавите, членуващи в него. Той включва 2 основни направления:

- Общ (единен) пазар, ръководен от съществуващите и по-рано общности - Европейска общност за въглища и стомана, Европейска общност за атомна енергия и Европейската икономическа общност.

- Въвежда  се Общата външна политика и политика на сигурност, както и  Сътрудничеството в областта на правосъдието и вътрешния ред  на Европейския съюз ( Европейски парламент, Съвет на Европейския съюз, Европейска комисия,  Съд на Европейските общности, Сметна палата на Европейския съюз и др. ),  определят се  минималните компетенции на Съюза в областта на културата, здравеопазването,  защитата на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други.

Решено е и да се създаде Европейски валутен съюз с обща парична единица, по-късно наречена евро.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия