На 31 октомври тачим паметта на Свети апостол и евангелист Лука

На 31 октомври Българската православна църква  слави  Свети апостол и евангелист Лука . Той е  един от 70-те апостоли  и автор на третото от четирите канонични Евангелия - 'Евангелие на Лука'.  Лука е  лекар и пр

2011-10-31 11:03:28
На 31 октомври  тачим паметта на Свети апостол и евангелист Лука
На 31 октомври Българската православна църква  слави  Свети апостол и евангелист Лука . Той е  един от 70-те апостоли  и автор на третото от четирите канонични Евангелия - 'Евангелие на Лука'. 

Лука е  лекар и приятел на апостол Павел.  Смята се, че е грък по произход и е роден в  Антиохия /днешна Турция/ в първи век. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и,  че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и  на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

След смъртта на апостол Павел, Лука  започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и  други римски провинции. Според предание,  апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива /главен град на гръцката област Беотия/ през 84 година.
Предполага се, че Светото евангелие от Лука е написано около 60-та година.

На всички, които носят името Лука, честит имен ден! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия