2/3 от милиардерите в света са тръгнали от нулата - значи има надежда и за нас?

Много от нас често си задават въпроса: “Мога ли да забогатея? Как мога да стана милионер?” И тази година класацията на списание ‘Forbes’ отчете рекорден брой милиардери в света - 1210 души и /въпреки кризата/ срещу  

2011-10-25 22:27:10
2/3 от милиардерите  в света са тръгнали от нулата - значи има надежда и за нас?
Много от нас често си задават въпроса: “Мога ли да забогатея? Как мога да стана милионер?”

И тази година класацията на списание ‘Forbes’ отчете рекорден брой милиардери в света - 1210 души и /въпреки кризата/ срещу   793-ма през миналата   година.  Любопитно е,
обаче, че две трети от тях са родени в бедност и въобще не дължат своето богатство на наследство, родителска подкрепа или пък бляскаво образование.

Ето някои от тях:

Амансио Ортега Гаона, основателят на широко известната марка ZARA, е син на железничар.  Той напуска училище едва 14-годишен и започва работа в магазин за текстил. Така попада в света на модата и не след дълго стартира самостоятелна кариера.  На 27-годишна възраст той създава своя  собствена марка /Goa/  и започва производство на... пеньоари.  С помощта на съпругата си, Гаона постепенно обогатява  колекциите си и отваря първия магазин  ZARA  през 1975 година.  Оттогава успехите му не престават да се множат.  Ортега Гаона  е известен и с легендарната си дискретност - последната му публична изява  е през 2001 година, а състоянието на богатия испанец днес се оценява на 18,3 милиарда долара.

В университета, американецът Майкъл Дел не блести с успехите си.  Но пък обожава да проектира и сглобява компютри  в стаята си в студентското общежитие. Той е толкова добър, че на 19 години зарязва следването си и създава собствена фирма с 1000 долара, които изкарва сам, като привлича абонати за интернет услуги.  През 1984 година Дел си изработва стратегия за успех -  да не държи нищо на склад, а да произвежда по поръчка и да продава на ниски цени.  Така той успява  да привлече много фирми и частни клиенти.  Между 1996  и  2000 година акциите на компанията на Дел скачат 500 пъти,  а днес богатството му се  изчислява на 12,3 милиарда долара.

Леонардо дел Вечио е световноизвестен производител на рамки за очила. Той, обаче, израства  в сиропиталище.  През 50-те години на миналия век той става  чирак  в ателие за производство за сглобяване на машинни части в Милано. Дел Вечио , обаче, гори от желание да създаде собствен бизнес. Така в края на 60-те години  той  създава компанията Luxottica, която произвежда рамки за очила. По-късно той влиза в съдружие с известни марки като Ray-Ban, Armani  и др.  Днес състоянието на Дел Вечио се изчислява на 6,3 милиарда долара.

Наскоро починалият Стив Джобс, един от създателите на Apple, не успява  да завърши висшето си образование поради липса на средства.  През 1976 година, в гаража на своите осиновители, той  създава своята ‘златна рибка’ , с която по-късно ще натрупа състояние. Отстранен от собствената си компания  през 1985 година, той създава студия за анимация Pixar и продуцира филми за деца. Когато през 1996 година  отново го канят в Apple, Джобс продава студията си на Дисни.  Преди да почине състоянието на Джобс се оценяваше на около 6 милиарда долара.

Една от най-влиятелните жени в света, Опра Уинфри, е тръгнала от благото на живота.
Тя е родена на село, отгледана е в изключителна бедност и   е  насилвана сексуално от роднините си.  Момиченцето, обаче, се научава да чете на 3-годишна възраст и  редовно  участва   в църковните рецитали, което пък й помага да свикне с публичните изяви.  Тя има приятна външност  и на 19-годишна възраст  печели титлата Мис Черна Тенеси. Днес, обаче, известната телевизионна водеща и собственик на телевизия,  е най-богатата жена в шоубизнеса и първата цветнокожа милиардерка.

Преди да стане милиардер Джон Пол Дехория е обикновен бандит. Той често се хвали, че еднакво добре познава и улицата, и дворците.  Като дете продава коледни картички и вестници, за да помага  на семейството си.  Тъй като майка му не може да го издържа, го изпраща в приют. Именно там Дехория тръгва по лошия път, живее като скитник и се забърква с гангстерските банди в Лос Анджелис.  Когато, обаче,  един ден учителят му по математика му казва, че от него нищо няма да излезе, тези думи провокират  младежа  и така се поставя началото на  тоталната промяна на Дехория. Той постъпва в лаборатория за козметични продукти, но е уволнен, защото си позволява да критикува търговската стратегия на фирмата. Така,  със 700 долара назаем, Дехория създава  собствена марка продукти за коса  - John Paul Mitchell Systems  в сътрудничество със собственик на фризьорски салон.  По този начин той става милиардер. Днес,   66-годишният Дехория,   влага сериозни средства  и в музикалната индустрия.

Норвежкият милиардер  Kjell Inge Rоkke, няма никаква диплома и още 17-годишен започва да работи като рибар.  Той спестява всичко спечелено и взима пари назаем, за да купи първия си рибарски кораб. А в края на 90-те години на миналия век вече има цяла флотилия.  Rokke, обаче, прави, бизнес и на земята. Той започва да   придобива закъсали компании от различни сектори, преструктурира ги и ги продава с огромни печалби.

81-годишният днес  милиардер Майкъл Илич, родом от Македония и  имигрант  в  САЩ,  вероятно никога не би натрупал такова богатство, ако не бе получил  като  талантлив бейзболист травма на коляното. Писано му било, обаче, да успее в бизнеса. През 1959 година той и жена му отварят пицарията Little Caesars Pizza, бизнес, който ще им донесе милиарди.  Името е измислено от съпругата на Илич и  то се оказва нещо като талисман, защото днес  по света има хиляди пицарии с това име.

Учителка определя известната днес писателка Джоан Ролинс като най-тъпата си ученичка.  Преди да  се превърне в известната и богата авторка на  сагата за Хари Потър, Ролинс е разведена жена и майка, която живее на социални помощи във Великобритания. Тя  често пропуска  обяда си, за да може да нахрани дъщеря си.  Именно заради момичето, Ролинс започва да пише историята за момчето-магьосник.  Днес известната писателка-милиардерка  с усмивка  си спомня за своята учителка, която подреждала децата според  тяхната интелигентност. Самата тя била  винаги в края  на редицата - при най-тъпите... 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия