Градовете, построени върху вода, вече не са фантастика

Както ни е известно, нивото на световния океан се повишава непрекъснато, знаем също така и за пренаселването на Земята. Поне засега, обаче,  това няма как да се промени. Ето защо, в страните от Азия и в европейските държави, където има много

2011-10-25 18:15:06
 Градовете, построени върху вода, вече не са  фантастика
Както ни е известно, нивото на световния океан се повишава непрекъснато, знаем също така и за пренаселването на Земята. Поне засега, обаче,  това няма как да се промени. Ето защо, в страните от Азия и в европейските държави, където има много хора и малко възможна за обитаване суша, се работи за адаптирането на реки, морета и океани към възможни за обитаване места.  Градовете, построени върху вода, вече не са  фантастика, а напълно реално и възможно бъдеще.

Холандското архитектурно студио The Why  Factory e разработило проекта Sunny  Water Lillies, с плаващи слънчеви електростанции. ‘Листчетата’ на водните лилии са покрити със слънчеви панели, а в центъра на всяко  ‘цвете’  има резервоар, който акумулира събраната енергия.

В Корея  също имат идеи за използването на водата като градска среда.   Дело на архитекта Ким Тае Ман е  проекта Seoul Floating Island в Сеул.  Там плаващият архипелаг е  закрепен към сушата със специални приспособления.  Всеки от тези острови има специално предназначение.  Единият е бизнес център, другият е за галерии и музеи и др.  

Проектът за преустройството на индустриалната зона на река Хуанпу в Шанхай се осъществява от китайското архитектурно студио  Turenscape. Територията на парка и по-специалност реката, била много замърсена.  Архитектите  решили са разрешат проблема като  посадят растения, които пречистват водите, а между тях и водата, да построят дървени пътеки.  Този проект, наречен Shanghai Houtan park, спечели първа награда на Световния фестивал на архитектурата през 2010 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия