Съществуват ли паралелни светове?

Студент създава невероятна машина - щом я включи, тя отваря тунел в пространство-времето и той предприема нечувано пътешествие.  Още по-любопитно, че  когато  излезе от тунела, младежът се озовава  в почти същия град, откъдето

2011-10-25 00:18:41
Съществуват ли паралелни светове?
Студент създава невероятна машина - щом я включи, тя отваря тунел в пространство-времето и той предприема нечувано пътешествие.  Още по-любопитно, че  когато  излезе от тунела, младежът се озовава  в почти същия град, откъдето е тръгна, но в друга реалност.  Фантастика?  Разбира се, това е сюжетът  на фантастичния  сериал ‘Слайдърс’.

Обаче, изследователи на аномални явления от различни краища на света съобщават за подобни случки  и в действителния живот...

Ето някои примери:

Млада британка била на  разходка в гората, когато изведнъж усетила, че  не й е възможно да напусне мястото - сякаш била заобиколена от невидима стена.  Момичето заблъскало във въздуха в желанието си да пробие ‘стената’, с часове крещяло  за помощ, но никой от изпратената спасителна група, изпратена да я търси, нито я видял, нито я чул, независимо, че тя през цялото време  наблюдавала всичките им действия. Когато търсачите  се отдалечили, стената се ‘изпарила’  и треперещото от ужас момиче успяло да се прибере вкъщи.

В Русия пък четирима участници в експедиция се натъкнали  на двама души, които изникнали буквално от нищото пред изумените им погледи. Двамата минали  покрай тях, без да ги забележат, без да  отговорят на  виковете им,  също като че ли били привидения.

С една парижанка се случило нещо много странно - една вечер тя вървяла към дома си, когато изведнъж  установила, че не върви по тротоар, а по непознат мост. Наоколо й - само поля, а в далечината се виждала светлината на малка къщурка, в чийто двор малко момченце успокоявало лаещо куче. Изплашена, жената се огледала настрани и .. отново попадната в познатия си Париж...

Ясно е, че всеки здравомислещ човек  би  определил подобни разкази като налудничави измишльотини.  Но всъщност, идеята за съществуването на други реалности, освен тези, които са видими за очите ни,  вълнува хората от хилядолетия.  Далечните ни предци са допускали, че има паралелни форми на живот  и други измерения, където живеят мислещи същества като нас.   Вероятно, именно по тази причина  езическите шамани и магьосници са свързвани все с неведоми сили и с други светове.

Странното е, че образованите мъже в миналото са изказвали еретичното предположение за наличие  на ‘прозорци’, ‘врати’ или ‘тунели’ към други светове.  Естествено, по-консервативно мислещите глави   тогава са им се надсмивали .

Само преди година, обаче, в европейските издания с  вкус към паранормалното се появи новината за новооткрита аномалия в района на езерото Изток  в Антарктида, която е наречена ‘енергиен портал’.  Преди 60-тина години един англичанин изследвал  въпросния район около Южния полюс с надеждата да открие входове към други светове, като наивно си представял, че те ще са във вид на реални тунели или нещо подобно.  Днес, обаче, става ясно, че  това са загадъчни енергийни образувания, които излъчват мощни електромагнитни вълни.  Уфолозите веднага заговориха за  НЛО, но специалистите тепърва ще се произнасят по въпроса.

Пръв за паралелните светове пише писателят-фантаст Хърбърт Уелс с разказа си “Врата в стената’ още през 1895 година.  А 62 години по-късно  Хю Еверет от Пристънския университет  лансира същата теория, като сащисва  колегите си с докторската си дисертация, посветена на разцеплението на световете.  

А какво би казал по въпроса великият Айнщайн, ако беше жив? Нали именно  според неговата Теория на относителността пространствено-времевото измерение, дефинирано от него като ‘четвърто измерение’, може да бъде огънато, изкривено от всеки обект, притежаващ маса.  И по този начин да образува проход за влизане  в неподозирани светове.

За съжаление, гениалният физик не  успява да създаде своята ‘теория за всичко’, която да опише  всички закони за строежа и структурата на света. През последните години, обаче, неговите последователи в космологията и астрофизиката признаха, че нищо не е невъзможно -  и  придвижването със скоростта на светлината, и пътуването във времето, и тунелите между вселените, и паралелните реалности.    

Най-сериозен кандидат за развитие на Айнщайновите догадки засега е т. нар. теория за космическите суперструни, която, според учените, не само би обяснила разширяването на нашата вселена, но и би потвърдила паралелното съществуване на други вселени редом с нас.

Първото доказателство на тази теория дойде миналата година, когато британски учени съобщиха, че са открили допирни точки на вселената ни с нейни ‘посестрими’, които са невидими за просто око. Според специалистите, ние очевидно се сблъскваме с космически пробойни, образувани в резултат на съприкосновение на нашия мъничък свят с гигантския океан от паралелни светове.

Естествено, огромни надежди с тази посока се възлагат на Големия  адронен колайдер на ЦЕРН, чрез който физиците очакват не само откриването на т. нар. ‘божия частица’, но и на някои суперсиметрични частици, т.е. на допълнителни измерения, непознати форми на материята, паралелни  вселени - все понятия, населявали доскоро единствено научно-фантастичните романи, а днес изучавани в много университетски курсове по физика.

Проведена  наскоро анкета показва, че  една част от най-авторитетните представители на съвременната теоретична физика, сочи, че половината не отричат възможността за съществуване на паралелни светове. 60 процента от току що дипломиралите се физици пък смятат теорията за паралелните вселени като  най-вероятната за обяснението на света.
Привържениците на тази смела хипотеза предупреждават, че всеки път, когато вземаме  някакво решение, ние избираме света,  в който живеем. В другите светове се  реализират други версии на живота ни.  А най-големите ексцентрици пък допускат, че там, в някой от тези варианти, можем да се срещнем със самите себе си и да открием какво би ни се случило, ако бяхме направили друг избор...

Кой знае? Може ли някой със сигурност да каже какво ни очаква? Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия