Създадоха машина за сгъване на салфетки

Германец е създал първата в света машина за сгъване на салфетки. Експерти признават новото изобретение, но същевременно не откриват в него особен индустриален потенциал. Приспособлението е било конструирано в дома на германеца. То заема площ от 10

2011-10-23 13:22:15
Създадоха машина за сгъване на салфетки

Германец е създал първата в света машина за сгъване на салфетки. Експерти признават новото изобретение, но същевременно не откриват в него особен индустриален потенциал.
Приспособлението е било конструирано в дома на германеца. То заема площ от 10 кв.м.
 Във вътрешността на уреда има въртяща се платформа и метални щипки. В единия край е разположена и кутия, в която седят салфетките. След като машината ги сгъне в една от осем възможни форми, салфетките се поставят върху подвижни закачалки.
 35-годишният иноватор твърди, че с изобретението му, могат да бъдат сгънати до 700 000 салфетки годишно. Картал Кан допълва, че сгъването на салфетки ръчно струва 20 цента. Ако приспособлението му навлезе и замени изцяло ръчния труд, цената на "услугата" ще падне поне на половина.
 Уредът е наречен Робофокс. Цената му е 549 000 долара. Картан вече е отбелязал първата си продажба. Една от неговите машини е била закупена от перално помещение в западна Германия.
 Находчивият Картан предвижда като свои бъдещи клиенти собствениците на тематични паркове,туристически кораби, ресторанти и барове.
 Според Уве Генсмантел, който е член на германския съюз на служителите в хотелиерския бранш, изобретението на Кан е абсолютно безполезно. Уве е на мнение, че салфетките трябва да продължат да се сгъват ръчно. Същевременно той се притеснява, че ако приспособлението на Кан навлезе на пазара, много хора ще се останат без работа. Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия