Предсказанията в 'Списъка на Бойл'

Когато в Лондон била проведена изложба, посветена на 350-годишнината на Кралското общество - главната научна организация на Великобритания, един от най-забележителните експонати  бил списъкът на бъдещите открития, съставен през  1660 го

2011-10-21 19:24:47
Предсказанията в 'Списъка на Бойл'
Когато в Лондон била проведена изложба, посветена на 350-годишнината на Кралското общество - главната научна организация на Великобритания, един от най-забележителните експонати  бил списъкът на бъдещите открития, съставен през  1660 година от знаменития учен Робърт Бойл - един от  авторите на известния закон на Бойл-Мариот, който публиката тогава  вижда за първи път.

През 1661 година  Бойл дава първото научно определение на химичен елемент. Той въвежда експерименталните методи в химията и след редица експерименти с газове формулира един от законите за идеалния газ. 

Робърт Бойл направил списък на бъдещите открития още през 1660  г. Сред откритията, прогнозирани от химика, са способността на хората да летят, разработването на лекарства, които могат да повлияят на въображението, съня, паметта (психотропни вещества).

Освен това, ученият сънувал, че хората се учат да се лекуват чрез разстояние. Съвременните четци на предсказанията на Бойл виждат реализирането на предсказанието му в способността на медицината да трансплантира органи. Също така Бойл предвидил появата на една абсолютно точна карта, каквато е днес Google Maps.

Други от предсказанията на учения гласят, че човечеството ще може да възвръща младостта си. Това днес се прави с пластичните операции, с избелването на зъбите, с подмяната цвета на косата.

Бойл  прогнозира, че в близко бъдеще човечеството ще открие извънземен живот, ще разработи ваксина срещу ХИВ, ще разбере как да лекува психични заболявания и ще намери лекове срещу рак.

  Човекът вече се е научил да лети, изобретил е лека и едновременно здрава броня /кевлар/, разработил е препарати, способни да повлияят на въображението, съня и  паметта /психотропните вещества/.  Освен това са се появили  такива забележителни постижения като трансплантацията на органи, абсолютно точната картография /Google maps/, високопроизводителното селско стопанство /’зелената революция’/.

Към някои открития, споменати от Бойл, пък, човечеството  се е доближило  много, а за някои  хората все още мечтаят... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия