'Сови', внимавайте с храната и напитките, докато бодърствате!

‘Сови’ се наричат хората, които не обичат  /или по-скоро не могат/ да си лягат рано, а сутрин пък не могат да стават рано.  Те си лягат късно и спят до късно.  Изследванията показват, обаче, че при тези хора  има се

2011-10-20 18:52:53
'Сови', внимавайте с храната и напитките,  докато  бодърствате!
‘Сови’ се наричат хората, които не обичат  /или по-скоро не могат/ да си лягат рано, а сутрин пък не могат да стават рано.  Те си лягат късно и спят до късно.  Изследванията показват, обаче, че при тези хора  има сериозен риск от натрупването на излишни килограми. Този феномен се обяснява не с факта, че ‘совите’ спят по-малко, главната причина е в начина на живот.

Нарушаването на естествените биоритми /а за човека се смята, че е по-естествено да спи нощем и да бодърства през деня/, води до това, че той яде  повече и  то по-вредна храна.

Любители на късното лягане и ставане избира по-висококалорийни продукти и вечер употребяват с 248 калории повече храна,  от тези, които спазват нормалния за човека естествен ритъм на спане и бодърстване.  Установено е, също така, че ‘совите’ предпочитат да пият обикновени газирани напитки, а не диетични. Учените  го обяснение с това, че късно вечер ‘совите’ трябва да се запасят с енергия, за да съхранят бодростта си и след полунощ.

Изследването е установило и , че  ‘совите’ употребяват два пъти повече  от т. нар. фаст-фуд и два пъти по-малко плодове и зеленчуци от тези, които спазват естествения за човека режим на бодърстване и сън. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия