Срещу наднормено тегло - хранете се с по-голяма вилица

Американски учени от университета в Солт Лейк Сити, са установили, че ако се храним с голяма вилица, това ще позволи по-добре да контролираме количеството храна, която поглъщаме. Голямата вилица позволявала да се изяде по-малко храна, дори пр

2011-10-20 17:44:24
Срещу наднормено тегло - хранете се с по-голяма вилица
Американски учени от университета в Солт Лейк Сити, са установили, че ако се храним с голяма вилица, това ще позволи по-добре да контролираме количеството храна, която поглъщаме.

Голямата вилица позволявала да се изяде по-малко храна, дори при по-голям обем порция. Импулсът за насищане достига до главния мозък с известно закъснение. До този момент той се ориентира за случващото се, изхождайки от информацията, получена от очите.  При проведен експеримент в ресторант се установило, че от по-голямата порция се поглъща по-голямата част, ако вилицата е по-малка.

Изследователите са на мнение, че употребата на малки вилици не дава усещането за привършване и ситост и хората продължават да ядат. По-големите вилици пък  поднасят по-големи количества храна за по-малък интервал от време и хората се наяждат  много по-бързо, като е възможно да оставят част от храната си.


Учените сериозно са разтревожени, че напоследък в ресторантите в целия сват порциите стават все по-големи. Ето защо, трябва да се обърне внимание и на приборите за хранене, за да се повлияе на епидемията от наднормено тегло. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия