Има/ло/ ли е живот на Марс?

Един от въпросите, който вълнува не само астрономите  и другите учени, но  и обикновените хора,  е ‘Има ли живот на Марс?’.  Учените непрекъснато се опитват да търсят на Червената планета следи от съществувала там н

2011-10-18 17:34:07
Има/ло/  ли е  живот на Марс?
Един от въпросите, който вълнува не само астрономите  и другите учени, но  и обикновените хора,  е ‘Има ли живот на Марс?’.  Учените непрекъснато се опитват да търсят на Червената планета следи от съществувала там някога цивилизация.

Астроном-любител пък пуснал в Мрежата видеоклип, на  който е изобразен странен обект, който напомня космическа база...

Известният британски астроном  Уилям Хершел  още през 1784 година дал  първият повод за предполагаемо съществуване на живот на Марс.  Той наблюдавал планетата с телескоп и обърнал внимание на това, че на повърхността й има обширни тъмни и светли области. Тях Хершел взела за морета и материци.  Именно това го навело на мисълта, че Марс е населен с живи същества, които най-вероятно приличат на нас.

През 1877 година, когато Марс се приближил  максимално  до Земята, италианският астроном Джовани Скиапарели    успял  да разгледа  с телескопа си странни ‘рисунки’ с правилна форма на повърхността на планетата. Появила се хипотезата, че това са изкуствени водоеми, създадени от жителите на Марс.

През 1895 година пък, друг изследовател, Пърсифал Лоуъл, издал албум с направени от него по натура скици на марсианските канали, които по-късно влезли  в издадената от него през 1909 година книга ‘Марс като убежище на живота’.

По време на по-нататъшните  наблюдения, обаче, станало ясно, че  изображенията на Марс
ту се появявали на екраните на телескопите, ту безследно изчезвали.  В края на краищата, след продължително изучаване на Червената планета с помощта на най-нова техника, учените обявили, че ‘каналите’ не са нищо друго, освен оптическа измама.

На 25 юли 1976 година, обаче, американската космическа  станция ‘Викинг-1’ направила поредната снимка на марсианския каменист ландшафт и на него се появило ‘изображение’, което напомняло женско лице. Тази снимка нееднократно е обработвана с компютър.
А  изследователи са стигнали до извода, че вероятността за естествен произход на ‘рисунката’ е нищожно малка.

Но на 5 април 1998 година в Центъра за управление на полетите постъпили снимки от участъка от повърхността на Марс, където се предполагало, че се намирало ‘лицето’, направени  от борда на междупланетната космическа станция ‘Марс Глобал Сървейър’ от височина 440 км.  ‘Лицето’ изчезнало, а вместо него камерата зафиксирала само скалния ландшафт.  Така не останали никакви доказателства за съществуването на  гигантската скулптура, наречена ‘марсианския сфинкс’.  

През 2007 година пък, на една от снимките с марсиански пейзажи, направени от марсохода Spirit, привържениците на идеята за живота на Марс, различили силуета на човек, коленичил за молитва. Специалистите, обаче, го сметнали за поредната оптическа илюзия.
На официалния сайт на НАСА може да се видят стотици хиляди снимки на марсианската повърхност.  И,  естествено, че се намират ентусиасти, които успяват  да открият върху тях нещо, неподдаващо се на обяснение, или по-точно, нещо, което не се вмесва в рамките на теорията за  безжизнената планета.

Много снимки показват остатъци от някакви каменни съоръжения.  Поради прекалено правилната им форма, трудно може да се повярва, че това са отломки от скали, образували се в резултат на естествени природни процеси.

Учени смятат, че щом на Марс има русла на пресъхнали водоеми, значи някога там е кипял живот.  Това, обаче, е само теория, която би могла да бъде потвърдена само от експедиция до Червената планета.

Така че, има още доста време  до срещата ни с пришълци от Марс...
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия