В следствие от глобалното затопляне житните растения издържат трудно

Учени доказаха, че глобалното затопляне причинява щета на житните култури и дори на самата почва. Те са изследвали 245 местности в целия свят. Изследването е продължило 7 години. Данните са неоспорими и за съжаление са притеснители. Възможно е

2011-10-18 15:33:50
В следствие от глобалното затопляне житните растения издържат трудно
Учени доказаха, че глобалното затопляне причинява щета на житните култури и дори на самата почва.

Те са изследвали 245 местности в целия свят. Изследването е продължило 7 години. Данните са неоспорими и за съжаление са притеснители.

Възможно е след няколко години плодородността на почвите да намалее с близо 40%, което при този рязко растящ брой на хора, ще означава по-малко храна, съответно по-високи цени и нова икономическа криза.

Нужно е житото и царевицата да поскъпнат с 8% и кризата ще е на лице. Според специалисти трябва незабавно да се започне сериозна работа по-изчистването на атмосферата ни и подхранването на почвите.

Ако това започне да се прави интензивно в близките 3 години, проблемът може да бъде решен най-рано през 2019 година. Колкото повече се отлага всичко, толкова повече години ще са нужни за възстановяване на плодородността на почвите.

Хранителността на житните култури и количеството витамини и минерали в тях са намалели с около 25% за последните 50 години. Причината е ясна, говори се всеки ден, но се действа прекалено бавно. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия