Нови находки на хълма Трапезица

Разкопките на Трапезица  във Велико Търново продължават  да изненадват и радват археолозите.    Преди дни археологът Константин Тотев откри надпис, който доказва, че ракията е българско изобретение. При разкопки на Асеневия д

2011-10-17 15:11:04
Нови  находки на хълма Трапезица
Разкопките на Трапезица  във Велико Търново продължават  да изненадват и радват археолозите.   

Преди дни археологът Константин Тотев откри надпис, който доказва, че ракията е българско изобретение. При разкопки на Асеневия дворец   археологът се  натъкнал на средновековен съд, на който пишело на  старобългарски „Аз пих на празника ракиня”. Учените са на мнение, че почти няма съмнение, че думата „ракиня” означава ракия.

Находката е датирана от 14-и век и е ясно доказателство, че още преди османското владичество у нас се е пила  ракия. Досега се смяташе, че алкохолната напитка е създадена два века по-късно – през 16-и век.

Смята се, че   сега ще можем да претендираме, че  сме родината на ракията и  ще можем да регистрираме напитката в Европейската комисия като национален продукт. Така  акцизът й може да падне наполовина.

Друг археолог, Пламен Караилиев,   пък откри на Трапезица уникален златен пръстен, украсен с многолистна розетка и розов камък.

Находката е намерена в един от 40-те гроба, които се намират в скалата в южната част на хълма.  Некрополът е вкопан в скалите.  Именно там, в гроб номериран под номер 189,  е намерен пръстенът.  Там била погребана млада жена, която носела пръстена, а около главата й са намерени остатъци от златосърмен текстил.

Пръстенът на пръв поглед тежи около 7 грама, но тепърва предстои да бъде  измерен и изследван. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия