14 октомври - Петковден

На 14 октомври православната църква чества празника Петковден. Патрон на празника е светицата Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума ‘Петък’, петият ден на седмицата. Счита се, че  това е  свободен превод

2011-10-14 09:56:36
14 октомври - Петковден
На 14 октомври православната църква чества празника Петковден. Патрон на празника е светицата Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума ‘Петък’, петият ден на седмицата. Счита се, че  това е  свободен превод и  в пълно съответствие на името Параскев или Параскева.

Св. преподобна Параскева е сред най-тачените светици не само у нас, но и в целия православен свят и особено в Сърбия, Румъния и Гърция.  Преподобна  Параскева - Петка
Еливатска Търновска е светица и отшелничка, родена в град Епиват в Тракия, от родители българи.  Параскева е била монахиня-отшелничка и е живяла из Светите земи. В края на земния си път се върнала в родния си град.

След смъртта на Параскева, мощите й е прочули с многобройни чудеса, описани са и множество посмъртни явявания на светицата пред благочестиви християни.  Мощите на светицата са един от трофеите, които донася цар Асен II след битката при Клокотница.
От 1238 година до падането на България под османско робство, мощите на светицата  почивали във Велико Търново. После били пренасяни на доста места из Балканите, докато през 1641 година били положени в румънския град Яш.

За Света Петка са написани много литературни творби, между които най-известно е ‘Житието на Света Петка’ , написано от Патриарх Евтимий.

На именниците - честито! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия