Тримата нообелисти по физика за тази година разбулват непозната за науката Вселена

С тазгодишната  Нобелова награда за физика бяха отличени  учени, работили върху звездите и Вселената.  Те са трима - Сол Пърлмутър, Брайън Шмит и Адам Рийс - за откриването на ускореното разширяване на Вселената чрез наблюдението н

2011-10-12 22:31:52
Тримата нообелисти по физика за тази година разбулват непозната за науката Вселена
С тазгодишната  Нобелова награда за физика бяха отличени  учени, работили върху звездите и Вселената.  Те са трима - Сол Пърлмутър, Брайън Шмит и Адам Рийс - за откриването на ускореното разширяване на Вселената чрез наблюдението на експлодиращи звезди.

Едната половина от наградата на стойност 1,45 милиона долара се присъжда на Сол Пърлмутър от САЩ,  а другата  ще си поделят Брайън  Шмит и Адам Рийс.

Наградените тази година изследвания датират от 80-те години на миналия век. В резултат и тримата лауреати достигат до революционни и изненадващи, дори и самите тях,  резултати.
Изследователските екипи се надпреварват  да  съставят карта на Вселената, като определят местонахождението на най-отдалечените свръхнови. Усъвършенстваните наземни и космически телескопи, по-мощните компютри и CCD-ензорите, наградени също с Нобелова награда за физика за 2009 година, откриват пред учените възможността да добавят още парченца към космическия пъзел.

Учените изследват специфичен тип свръхнова, известна като тип Iа свръхнова - експлозия на стари плътни зезди, които са тежки колкото Слънцето, но по-малки от Земята. Само една свръхнова от този тип може да излъчва  светлина колкото цяла галактика.

Двата екипа  откриват общо 50 отдалечени свръхнови, чиято светлина е по-слаба от очакваното  - признак, че разширяването на Вселената се ускорява.

От близо век е известно, че Вселената  се разширява като последица от Големия взрив преди близо 14 милиарда години. Откритието, обаче, че разширяването й се ускорява, е смайващо. Ако ускоряването продължи, краят на Вселената ще бъде в лед.  Смята се, че ускоряването  се задвижва от тъмната енергия, но какво представлява тя, остава загадка - вероятно най-голямата за съвременната физика.  Това, което се знае е,  че  тъмната енергия съставлява около  ¾  от Вселената.

Така че, тримата носители на Нобелова награда за физика  за тази година са  помогнали за  разбулването на една Вселена, която до голяма степен е непозната за науката. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия