И в творчеството на Жул Верн има българска следа

Бащата на научната фантастика и на капитан Немо, Жул Верн, е посветил цял роман на България и на нейното национално-освободително движение  срещу турското робство.  Романът се казва ‘Дунавският лоцман’ и излиза през 1908 год

2011-10-11 17:42:45
И в творчеството на Жул Верн  има българска следа
Бащата на научната фантастика и на капитан Немо, Жул Верн, е посветил цял роман на България и на нейното национално-освободително движение  срещу турското робство.  Романът се казва ‘Дунавският лоцман’ и излиза през 1908 година - 3 години след смъртта на автора му.  

Жул Верн си отива почти ослепял от работа, като оставя  за поколенията  65 романа, 40 пиеси, няколко повести и разкази и 6-томна ‘История на великите пътешествия и великите пътешественици’.

Българската следа  /къде ли няма такава?/ в творчеството на  големия писател, всъщност е съвсем логична, защото робството, деспотизмът и насилието винаги са го възмущавали.
Жул Верн не само следи с вълнение и е съпричастен към  страданията и борбите на поробените народи, но и ги подкрепя с перото си.

Той пише за гръцкото освободително движение ‘Архипелагът в пламъци’ и  описва войната между Севера и Юга в САЩ в ‘Севера срещу Юга’. Жул Верн е посветил на унгарската съпротива  срещу австрийското  владичество ‘Матиас Шандор’, а на борбата на естонци и латвийци срещу бароните посвещава ‘Драма в Лапландия’.

И съвсем логично следва интересът му към кървавите събития около Априлското въстание  у нас и последвалата Руско-турска война.

Главен герой в романа ‘Дунавският лоцман’  е революционерът Сергей Ладко. Жул Верн вероятно не е бил наясно, че това не е българско име, но в българския превод  на романа от 1946 година, името е  Стефан Владков.  Портретът на  българина много напомня  Васил Левски. Той е ‘висок, тридесетгодишен мъж, рус като северен славянин, надарен с херкулесовска сила и гъвкавост’.  Стефан е един от най-добрите дунавски кормчии и се е прочул по цялото крайбрежие  със своята поразителна ловкост и сръчност.  Тези качества са съчетани с горещото му родолюбие и те съвсем естествено правят  рибаря  водач на тайното българско съзаклятие срещу поробителите-османци. Той често пътува  до Гюргево и Русия със секретни мисии, за да снабди бъдещите въстаници с оръжие.

Интригата е разплита като в истински приключенски роман, живо и задъхано.  Героят участва и в Руско-турската война и едва накрая успява да се прибере в родния си Русчук.

Краят на романа  описва моралните ценности на нашите прадеди, както ги е видял Жул Верн: ‘почитание към бащата, нежност към майката, любов към българската родина’.

Романът на Жул Верн  бе издаден преди 10 години под името ‘Дунавският лодкар’. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия