Столицата ни   ще бъде домакин на  годишната среща на международния борд на директорите на ‘Менса интернешънъл’ - световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност. На 13 октомври   в София ще се съберат най-умните хора на планетата.

Шефовете на ‘Менса’ от над 40 държави по  света ще дойдат у нас заедно с 5-членния борд на директорите на организацията.  Тук ще се дискутират   най-различни въпроси, но основният ще бъде как да се стимулира интелигентността,  как да се откриват и обучават интелигентно надарените деца и ученици, а също така и как да се подпомогне   растежът на организацията.

‘Менса’ е създадена преди 65 години и днес в нея членуват 110 хиляди души с коефициент на интелигентност над 98 %.

Подобна среща  се провежда  за първи път у нас.  Българската организация на ‘Менса’  има 600 членове.  Неин председател е Даниела Симидчиева с най-високо IQ в света - 192 по теста на Джон Рейвън.  В момента, обаче, Симидчиева е замразила председателското си място, тъй като участва в  президентските избори като вице на Красимир Каракачанов. По тази причина  на срещата на върха  България ще бъде представена  от Галя Божинова, която в момента е зам.-председател.

След двудневната конференция домакините ще покажат на  своите гости много от забележителностите на България:  Боянската църква, Стария Пловдив, Копривщица и Рилския манастир. Някои от  гостите, обаче, вече са пристигнали  у нас и до 13-ти ще посетят Бачковския манастир, Асеновата крепост, Казанлък и Старосел.. 
Автор: Тони