Проф. Даниел Шехтман с Нобелова награда за химия за 2011 г.

Идва време за раздаване на Нобеловите награди.  Призът за химия тази година спечели 70-годишният професор Даниел Шехтман от института в Хайфа за откриването на квазикристалите. Професор Шехтман  е сътрудник на амриканското Министерст

2011-10-06 21:16:58
Проф.  Даниел Шехтман с Нобелова награда за химия за 2011 г.
Идва време за раздаване на Нобеловите награди.  Призът за химия тази година спечели 70-годишният професор Даниел Шехтман от института в Хайфа за откриването на квазикристалите.

Професор Шехтман  е сътрудник на амриканското Министерство на енергетиката и професор в университета в Айова.

Квазикристалите, както и обикновените кристали, са една от формите на организацията на атомите.  Те,  обаче, имат уникални свойства, а структурата им никога не се повтаря.

Професор Шехтман за първи път успява да направи първата микрофотография на структурата на квазикристалите през 1982 г.  Освен това,  той установил, че формата на атомите от снимките не  се повтаряла периодично - нещо напълно невъзможно при
обикновените  кристали.  Именно по тази причина, откритието на проф.  Шехтман не било признато от много учени.  Дълго време  неговите колеги не могат да потвърдят откритието на професора. Стига се дотам, че той дори е принуден  да напусне изследователската група, в която работи, за да отстоява  постигнатите резултати.

Квазикристалите са лоши проводници на топлина и електричество, но добри като материал, който преобразува топлината в електричестгво.    
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия