Спътници пазят Земята

Световните лидери днес правят всичко възможно да съдействат за проекти по космическото изследване на климатичните промени на Земята, за да попречат на глобалното затопляне. С  цел  мониторинг и оценка на произтичащите  на планет

2011-10-05 12:44:23
Спътници пазят Земята
Световните лидери днес правят всичко възможно да съдействат за проекти по космическото изследване на климатичните промени на Земята, за да попречат на глобалното затопляне.

С  цел  мониторинг и оценка на произтичащите  на планетата изменения,  са  създадени  най-малко 10 спътника.

Един от тях е  The Landsat 7 Satellite. Това е последният от спътниците с  дистанционно сондиране на Земята.  Изведен е в орбита през 1999 година в рамките на програма  Landsat.  Основната му цел е обновление на глобалния архив от спътниковите снимки.
Макар че програмата Landsat  се управляваше  от  НАСА, снимките се обработват и разпространяват от геологическата в служба  на САЩ. Спътникът е бил програмиран  за 5 г. и ежедневно  е предавал по 532 снимки.

Други 6 спътника от типа Formosat3 COSMIC /F3C/ са пуснати от военновъздушната база Вандерберг, Калифорния.  Те правят геодезични изследвания, като наблюдават за изменението на климата.

Американско-канадският изследователски спътник CloudSat  е изстелян на 28 април 2006 година, заедно с друг такъв - Calipso. Двата спътника са част от програмата на  НАСА EOS. Calipso e американско-френски  спътник, със същата мисия. И двата спътника са предназначени да изучават облачния слой.


Немският спътник TerraSAR-X Satellite е с дистанционно сондиране на Земята, чиято задача  е да прави радарни снимки на повърхността за граждански интереси.  Пуснат е на 15 юни 2007 година от  космодрума ‘Байконур’ с помощта на ракетата носител ‘Днепър’.  Оборудван е с радар със синтезирана апаратура.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия