Мозъкът започвал да работи с пълна сила след 60-годишна възраст?

Наскоро американски учени установили, че пикът на интелектуалната активност на човека настъпва на 60 години, когато мозъкът започва да работи с пълна сила. С течение на времето,  в главния мозък се увеличава количеството миелин - вещест

2011-09-30 18:50:45
Мозъкът започвал да работи с пълна сила след 60-годишна възраст?
Наскоро американски учени установили, че пикът на интелектуалната активност на човека настъпва на 60 години, когато мозъкът започва да работи с пълна сила.

С течение на времето,  в главния мозък се увеличава количеството миелин - веществото, което кара сигналът по-бързо да преминава между нвроните. Поради това, общата интелектуална мощ на мозъка се увеличава с 3000 % в сравнение със средните показатели. А пикът на активното производство на миелин настъпва след 60-годишна възраст.

Ако до 50 години между двете полукълба на мозъка има строго разделение на функциите, след това човек може да използва и двете страни на мозъка едновременно.  Това му позволявало да реши много по-сложни задачи.

Едновременно с това, влияние оказва и  опитът на възрастните хора. Те са по-малко склонни  към объркване от необичайна или  емоционална информация.

Както отбелязва професорът от Калифорнийския университет Дилип Джейст, ‘човешкият мозък, зад който има десетилетия живот, е по-малко импулсивен и по-рационален’.  Според него, точно това представлява мъдростта.

Досега учените смятаха, че до края на живота си, човек губи до 30 % от невроните. Последните проучвания, обаче, показват, че мозъчните клетки не умират, а разсеяността и забавянето не са свързани с прекомерно голямото натрупване на  информация в човешката памет.  Според учените, връзки между невроните могат да се загубят, но само ако човек не ги използва.   
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия