Какво ни чака след новите открития на учените за неутриното?

Както вече стана ясно, учените са на път да открият ‘Божията частица’.  Според специалистите, с частицата-призрак неутрино, звездите стават  на една ръка разстояние. От ЦЕРН прогнозират, че  занапред ще можем да  ч

2011-09-28 13:58:25
Какво ни чака след новите открития на учените за неутриното?
Както вече стана ясно, учените са на път да открият ‘Божията частица’.  Според специалистите, с частицата-призрак неутрино, звездите стават  на една ръка разстояние.
От ЦЕРН прогнозират, че  занапред ще можем да  черпим енергия от паралелни светове.

Какво става всъщност? Дали идва моментът, когато хората ще могат свободно да пътуват  във времето?  Ще можем ли да ходим на гости в други галактики, все едно отскачаме до съседна държава?

Учените от ЦЕРН установиха, че неутриното се движи със скорост по-висока от тази на светлината.   Ще промени ли бързото неутрино представите ни за света?

Засега данните на учените са само експериментални, но  тъй като  хората не спират да мечтаят, мнозина вече ‘виждат’ света  след 100 години,   като излязъл изпод перото на писател-фантаст.  Засега е рано да се правят предположения, но едно е ясно - на физиката й предстоят безумно интересни времена.

Не се изключва възможността за решаване на един от ключовите проблеми на човечеството - намирането на нови енергийни източници.  Защото,  ако  експерименталните данни се потвърдят, Законът за запазване на енергията направо увисва.  И тогава ще може да стане
възможно прехвърляне на енергия  от едни измерения в други. Звучи съвсем фантастично, нали?

В момента ние сме ограничени и затворени в рамките на Слънчевата система.  Пречи и това, че пътуваме със скорост  най-много равна на скоростта на светлината.  Изключително трудно е да посетим дори най-близката звезда, която се намира на около 4 светлинни години разстояние.

Ако, обаче, новите данни се окажат верни, човечеството,   в някакъв бъдещ момент,  ще може да започне да опознава Вселената около себе си.  Според специалистите,  това е крачна напред към създаването на машина на времето, чрез  която  човечеството може да опознае своето минало и да пристъпи към бъдещето.

Неутриното е открито преди много години.  Това, което, обаче, не беше съвсем ясно, е  колко е неговата маса - равна на нула или по-голяма.  Експериментът, който се проведе,  е следният - от  ЦЕРН в Швейцария,  бе пуснат неутринен сноп, който върви към Гран Сасо - подземен тунел  на магистрала в Италия, на около 100 км от Рим.  Там  е разположен  детектор, който регистрира неутрината.  И именно там учените с учудване установили, че тези неутрина се движат  по-бързо от светлината.

Според хипотезата на Айнщайн при разработката на теорията за относителността, ние живеем с четиримерно  изотропно пространство-време и накъдето и да се  завъртим  или преместим в пространството, законите на физиката са едни и същи.  Ако тази теория е вярна, то следва, че частици, които имат маса, надхвърляща нула, могат да се движат със скорост не по-голяма от тази на светлината.  А сега, изведнъж, изскача една частица, която се движи по-бързо. Самите учени не са наясно защо се получава такъв резултат.

Затова,  засега,  основната цел е всички измервания да се  огледат, за да е сигурно, че всичко е изведено коректно. Друга задача на учените е, други експерименти да се опитат да повторят тези измервания.  И ако резултатът отново е същият, тогава това ще  бъде революция във физиката, която след 10 години ще бъде доста по-различна.

Ще може да се даде отговор на въпроса колко всъщност измерения има пространство-времето. Има сериозни подозрения, че  то  не е четиримерно. От ускорителя
в ЦЕРН се очаква отговор колко измерения има.  Вероятно ще може да се получи информация и за т. нар. ‘тъмна материя’- знае се, че я има, но от какво е направена?

Въобще,  това са  фундаментални изследвания, а кога техните резултати ще бъдат приложени в живота, никой не може да каже. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия