Край с яденето на корем преди екзекуциите в Тексас

Тексас е  щатът,   който държи първо място по брой на  изпълнени смъртни присъди в САЩ.  Там се изпълняват близо ⅓  от всички екзекуции на осъдени в страната. Напоследък, обаче, властите в Тексас отмениха п

2011-09-27 14:57:39
Край с яденето на корем преди екзекуциите в Тексас
Тексас е  щатът,   който държи първо място по брой на  изпълнени смъртни присъди в САЩ.  Там се изпълняват близо ⅓  от всички екзекуции на осъдени в страната.

Напоследък, обаче, властите в Тексас отмениха правото на осъдените на смърт да си избират  сами менюто за последното хранене преди екзекуцията.

Решението е взето, след като екзекутираният на 21 септември Лоурънс Брюър, осъден на смърт за убийството на чернокож по расови подбуди, си избрал разточително  меню.  След това, обаче, той отказал да изяде поръчаните три пилешки пържоли, троен чийзбургер с бекон, омлет със сирене, пица с месо, половин килограм сладолед и други лакомства.
Това е предизвикало гнева на  местния сенатор, който поискал от властите на щата да отменят правото на осъдените на последна вечеря по избор.  Искането му е било изпълнено.

Оттук нататък, преди екзекуцията, смъртниците ще получават същата храна  като останалите затворници.

Всъщност, традицията, осъдените на смърт да определят сами последното си меню,  датира още от древна Гърция и Рим.  В момента подобна практика има в повечето американски щати, макар и с някои ограничения. Във Флорида, например,  общата стойност на вечерята не може да надхвърля 40 долара, а в Луизиана - директорът на затвора плаща от джоба си част от сумата. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия