16-годишна бийтбоксърка ще представя България на Международния шампионат в Берлин догодина /видео/

На 9 септември при Паметника на съветската армия  в София се събраха близо 10 000 души, за да присъстват на националния шампионат по  beatbox. Сред 16-те финалисти имаше едно-единствено момиче - 16-годишната плевенчанка Адриана Николова

2011-09-26 17:20:31
16-годишна бийтбоксърка ще представя България на Международния шампионат в Берлин догодина /видео/
На 9 септември при Паметника на съветската армия  в София се събраха близо 10 000 души, за да присъстват на националния шампионат по  beatbox. Сред 16-те финалисти имаше едно-единствено момиче - 16-годишната плевенчанка Адриана Николова-Pe4enkata.

Изпълнението на тийнейджърката беше толкова зрелищно, че тя успя да се класира  на второ място.  Адриана, както и Искрен Тончев-Искрата, който  пък зае първо място, ще представят  България  на Международния шампионат по beatbox в Берлин на 30 март 2012 година. Pe4enkata /това е никнеймът на Адриана в социалните мрежи/ ще бъде първата българка, която ще се бори в категорията за жени.

Както знаем, beatbox-ът е воклано изпълнение, което възпроизвежда ударни инструменти, скречове и други музикални ефекти.  Смята се, че най-старият елемент от хип-хоп културата се е зародил в Ню Йорк през 60-те години на миналия век. Днес той е популярен по целия свят.

Адриана е ученичка в плевенското Национално училище по изкуствата ‘Панайот Пипков’ в специалност … оперно пеене. Майка й е пианистка,  а баща и - кларнетист и саксофонист. Самата Адриана свири на пиано.

Преди 2 години приятелят на  тийнейджърката я  запалил по beatbox-а. Спорд Адриана, всеки, който желае  да се занимава с това изкуство, трябва да ма отлично чувство за ритъм , всекидневно да се упражнява, а трябва да има и развинтено въображение.  Защото тук плагиатството не се толерира,  а всеки трябва  да се представя със собствени композиции.  Адриана смята, че оперното пеене има много общо с beatbоx-а, защото  помага за удължаване на въздушната струя.  Всъщност, почти няма бийтбоксърки-жени по чисто физиологични причини - мъжете имат адамова ябълка, по-нисък глас и  изстрелват по-силна въздушна струя.

По тази причина предизвикателството е още по-голямо за Адриана и, въпреки че любимци са й  Бърди мен и Скилър, тя държи на  своя стил - артистичен, закачлив и с доста певчески елементи. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия