Учените от ЦЕРН в Женева са на път да сбъднат мечтата си - да открият т. нар. ‘Божия частица’. Те изстреляли поток от субатомните частици неутрино до лаборатория в Италия. Разстоянието от 732 км  били изминати за няколко милиардни части от секундата  по-бързо, отколкото е скоростта на светлината.  Частицата неутрино се оказа по-бърза от светлината и
в такъв случай е на път да разбие на пух и прах физиката, която е основана  на теорията на Айнщайн за относителността. Разбира се, опитите предстои да бъдат потвърдени , но това може да се окаже революция в науката.  

Частицата неутрино е наричана от учените ‘частицата призрак’, защото тя е почти неуловима за изследователите, масата й е малка, близка до нулата, няма заряд и преминава през материята във Вселената без да взаимодейства с нея.  Теолозите пък видяха  в откритието  научно обяснение за присъствието на Бог.

Според специалисти, опитът на ЦЕРН  не отрича изцяло общата теория на относителността на Айнщайн, а само специалната, която се прилага за скорост, близка до тази на светлината.

Частицата неутрино е открита още през 1931 година. Доказано е, че тя  се излъчва от Слънцето, но се губи във Вселената. Оттогава учените се опитват да я ‘уловят’, но трудно успяват, защото тя мени формата си. Десетилетия вече физиците установяват, че много по-малко неутрино - електрически неутрални, пътуващи със скорост близка до тази на светлината, пристигат на Земята от Слънцето, отколкото слънчевите модели предсказват.
Това може да означава или че моделите са грешни, или,   че нещо се случва с частиците неутрино по пътя.  Именно това заляга в основата на хипотезата,  удостоена с Нобелова награда през 1969 година, че тези миниатюрни частици се променят в нова, невиждана форма.  За теолозите, обаче, и тук има Божествена намеса.

Така светлината е на път да се раздели със славата си, че скоростта й на движение е най-голяма във Вселената. За три години,   международен  екип от учени от Големия адронен колайдер,  са засекли 16 000 неутрино. Специалистите са изчислили, че въпросните частици са прелетели за 2,43 милисекунди, т.е. приблизително 60 наносекунди по-бързо от светлината. Грешката може да бъде в рамките на 10 наносекунди.  

Според учените, откритието тепърва трябва да се проверява и доказва, преди да се вади категоричен извод, че Айнщайн е сгрешил. Все пак , те решили да оповестят откритието си, защото според тях, криенето на новината, не би било честно.
Автор: Тони