Кои са най-умните животни на планетата? И кое е най-глупавото?

Учените в продължение на дълги години се опитваха да определят кое е животното, което има най-високо IQ. На първо място са маймуните, като най-умния вид от тях са шимпанзетата. Те могат да строят и да защитават жилището си, в същото време владеят до

2011-09-23 16:29:00
Кои са най-умните животни на планетата? И кое е най-глупавото?
Учените в продължение на дълги години се опитваха да определят кое е животното, което има най-високо IQ. На първо място са маймуните, като най-умния вид от тях са шимпанзетата.
Те могат да строят и да защитават жилището си, в същото време владеят доста мимики и жестове, могат да ползват оръдията на труда. При някои от тях са развити и езикови навици.

На второ място се нарежда слонът. Той помни много и има висок интелект. Те могат да се свързват помежду си, благодарение на силния рев, който притежават

На трето място се нареждат морските бозайници - делфините. Интересното при тях е, че имат температура като човешката - 36.6 градуса. При някои ситуации постъпват по-умно от хората. Техният мозък е с цели 300 грама по-тежък от човешкия. По време на война разузнаването в Англия са използвали делфините като диверсанти.

Плъховете се нареждат на четвърта позиция в класацията. Те са не само умни, но и доста отмъстителни животни. Лесно се адаптират, успешно разпознават капана с отрова, като с лекота взимат само храната, без да се хванат в примамката.

На пето място е враната. Учените са установили, че тя е най-умната сред птиците. Те умеят да крадат, чупят орехите си, като се издигат на високо и го пускат, могат да броят до пет.
Папагалите Какаду пък са доста общителни, добродушни и любознателни. Обичат да им се обръща внимание и трудно преживяват раздяла.

Хората смятат, че овцата е глупаво животно, но всъщност това не е така. Тя се нарежда на седмо място. Доста е страхлива и именно заради това повечето я смятат и за глупава. Всъщност тя е едно от най-умните животни на планетата.

На последно място е големият тромав хипопотам. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия