Защо всъщност се прозяваме?

Хората, които се прозяват, го правят не само защото са уморени или им е скучно, но и за да охладят мозъка си. Сивото ни вещество работи най-добре, когато е охладено. Когато мозъкът ни се натовари с много информация, той прегрява, а това намалява него

2011-09-23 01:27:21
Защо всъщност се прозяваме?
Хората, които се прозяват, го правят не само защото са уморени или им е скучно, но и за да охладят мозъка си. Сивото ни вещество работи най-добре, когато е охладено. Когато мозъкът ни се натовари с много информация, той прегрява, а това намалява неговите функции.

Когато главата ни се загрее, прозявката е нужна, защото действа като термостат, който пуска студен въздух и мозъкът възвръща нормалната си здравословна температура.

До този извод са достигнали учените, след като направили проучване, обхванало 160 души. Резултатите показали, че хората се прозяват два пъти по-често през зимата, когато телесната температура е по-висока от въздуха.

Когато навън времето е топло, прозявките носят по-малки ползи, защото въздухът, който вдишаме, е топъл като тялото. Температурата, която има мозъка, зависи от това колко информация се преработва, от температурата на кръвта и скоростта, с която тя влиза в мозъка.

Когато сивото ни вещество прегрее, ние ставаме сънливи. Точно това е причината да се прозяваме, когато ни се доспи. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия