Китаец - рекордьор по дълголетие

Китаецът Ли Цинъюн е известен в това, че живял 256 години. Той е роден  през 1677 година, а е починал през 1933 г. Ли имал 24 съпруги и само една от тях го е надживяла. На 71-годишна възраст Ли изпълнявал своя граждански дълг във въоръже

2011-09-22 19:54:16
Китаец - рекордьор по дълголетие
Китаецът Ли Цинъюн е известен в това, че живял 256 години. Той е роден  през 1677 година, а е починал през 1933 г. Ли имал 24 съпруги и само една от тях го е надживяла.

На 71-годишна възраст Ли изпълнявал своя граждански дълг във въоръжените сили на Китай като учител,  преподавател по бойни изкуства и военен съветник.

През 1927 година Ли получил покана от губернатора Ян Сеня, който изразил възхищението си от външния вид, физическата сила и невероятните умения, които никак не отговаряли на възрастта му.  От тази среща изминават 6 години, когато настъпва последният час на Ли.
Говори се, че  последните думи на китаеца са за изпълнения му дълг към родината. Ако се вярва на слуховете, Ли оставил 200 потомци.

Когато дълголетникът бил помолен да разкрие тайната на дълголетието си, той казал, че човек ‘трябва да държи сърцето си в спокойствие, да седи като костенурка, да е бодър като гълъб и да спи като куче’.

Всъщност , Ли е рекордьор сред столетниците. Той е живял цели 88 години повече от най-стария жител на СССР Ширали Муслимов, починал на 168 години, с 89 години повече от Рам Автар Саха Кану, който според неофициални източници е живял 167 години, като  е счупил дотогавашния рекорд за дълголетие на Омар Абас, който  пък живял до 144-годишна възраст. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия