Проклятието на Йоци

На 19 септември 1991 година , семейство туристи от Германия, които са алпинисти и археолози,   откриват в Алпите, в района  Йоцтал,  на границата между Италия и Австрия, замръзнала, но добре запазена мумия на човек умрял 3300

2011-09-19 12:48:53
Проклятието на Йоци
На 19 септември 1991 година , семейство туристи от Германия, които са алпинисти и археолози,   откриват в Алпите, в района  Йоцтал,  на границата между Италия и Австрия, замръзнала, но добре запазена мумия на човек умрял 3300 г. пр. н.е.  На мумията е дадено името Йоци.  Откриването на мумията дава на науката поглед върху човека от времето на халколита /медната епоха/.

Първоначално се е смятало, че Йоци  е труп от нашата епоха. Премахнат е от леда от полицейските власти от Инсбрук,  което наранява мумията. Истинската му възраст е установена в моргата в Инсбрук. Днес  Йоци е изложен южнотиролския археологически музей в Болцано, Италия.

Тялото е високо 165 см, като  се смята, че човекът към смъртта си е бил на 45 години. Анализи на зъбния емайл  показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце, на север от Болцано, но по-късно се е преместил в долина, 50 км на север.

Анализи на стомашното му съдържание показват, че (най-много 8 часа преди смъртта си) Йоци е обядвал с дива коза и благороден елен.  И двете ястия са били придружени от корени и плодове. Съдържанието на последното му ястие включва и пшеница, твърде вероятно под формата на хляб. Изследвания на проби от косата му дават данни за неговия хранителен режим месеци назад. Намереният в стомашното му съдържание полен  пък  показва, че ястията са консумирани в иглолистна гора.

В стомаха  на Йоци е намерено семе от зеленчуци, вероятно култивирани. Също така, намерен е полен от габър на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет. Интересното е, че други елементи от стомашното му съдържание - пшеницата и трънката, се събират съответно в късното лято и ранната есен, което показва, че са били част от зимнината му.

В червата на Йоци е намерен власоглав червей - вид паразит.

Тази година се навършват 20 години от намирането на странната находка, както и от поредицата  трагични произшествия, свързани  с нея.  

Хелмут Симон, мъжът, който  намерил Йоци, загинал през 2004 година, след като се качил в планината  с идеята да попадне на негови съплеменници и.. изчезнал. По-късно станало ясно, че пропаднал в пукнатина.  Любопитно е, че той е намерен вкочанен две седмици по-късно и лежал в същото положение, както мумията на Йоци.

След смъртта на Симон се заговаря за проклятието на древния алпинист, защото той бил петият, когото Йоци ‘прибирал’... Поредицата от странни смърти започнала още в годината на намирането на мумията.  Експертът по съдебна медицина, препарирал мумията загинал в автомобилна катастрофа, пътувайки за научна конференция  посветена на  Йоци.

След няколко дни лавина затрупала изследователя, който с вертолет доставил мумията на Йоци в Инсбрук.  През лятото на 2004 година от скоротечен рак си отишъл  Райнер Холц, който заснел филм за мумията и бил приятел на Симон.  Не на шега последният, след погребението на приятеля си, непрекъснато повтарял, че той ще е следващата жертва и... познал.

На погребението на Симон присъствал професор Шпиндлер, който оглавявал групата изследователи, които изучавали мумията. Той твърдял, че не вярва в проклятието  на Йоци. Но именно той бил поредната жертва - умрял от инсулт през 2005 година. Веднага след Симон си отишъл и Дитер Вернике - член на експедицията по евакуацията на Йоци - той починал от инфаркт.

В началото на 2005 година при неизяснени обстоятелства  починал и доктор Лой - известен археолог и биолог, който изследвал вещите на Ледения човек и неговата ДНК. По трупа в дома му не били установени следи от насилствена смърт, но причината  все пак не била  изяснена.

Друг  професор, Валтер Лайтер, пък   се спасил по чудо, след като повел експедиция от американски колеги, за да им покаже къде точно е открита мумията. Тогава  групата попаднала в снежна виелица и Лайтер  оцеляла по чудо, с висока степен измръзване.

Засега сметката е 7 загинали. Това много прилича на проклятието, от което умирали хората, разтревожили преди 80 години гробницата на Тутанкамон.  Всъщност , Йоци  не може да достигне Тутанкамон. Мумията на момчето-фараон е погубила повече от 20 души, а ‘алпинистът’ - само 7. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия