Европейците са най-големите пияници в света

Европейците са най-големите пияници в света, става ясно от доклад на Световната здравна организация, представен на Европейския форум, състоял се между 12 и 15 септември в азербайджанската столица Баку. По данни на СЗО около 20% от възрастното

2011-09-14 18:46:49
Европейците са най-големите пияници в света
Европейците са най-големите пияници в света, става ясно от доклад на Световната здравна организация, представен на Европейския форум, състоял се между 12 и 15 септември в азербайджанската столица Баку.

По данни на СЗО около 20% от възрастното население на Стария континент си позволява изключително чести злоупотреби с алкохол. По-силно влечение към спиртните напитки изпитват жителите на Източна Европа, но не са малко и западноевропейците, които губят броя на чашките си.

Консумацията на градусови напитки варира за отделните страни, но като цяло за Европа средната употреба на чист алкохол възлиза на около 9,24 литра на човек годишно, което е и най-високата стойност в света.

На тазгодишния Европейски форум бяха обсъдени и мерките, които ще бъдат прилагани в периода от 2012 до 2020 г., за ограничаване на консумацията на алкохол. Те включват по-високи данъци върху спиртните напитки, ограничения на продажбите на алкохол, както и на промоциите, по-строго съблюдаване на забраната за продажба на градусови напитки на непълнолетни, въвеждането на по-ниски стойности на алкохол в кръвта, при които може да се шофира, както и правенето на случайни тестове на водачите на автомобили.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия