И у нас има паднали метеорити

Учени твърдят, че  има данни  за паднали у нас метеорити с достатъчна големина, за да бъдат регистрирани - 8 на брой.  За 3 от тях има само сведения от разказвачи, докато  останалите 5 са сигурни и всички те са каменни. Пъ

2011-09-12 18:24:37
И у нас има паднали метеорити
Учени твърдят, че  има данни  за паднали у нас метеорити с достатъчна големина, за да бъдат регистрирани - 8 на брой.  За 3 от тях има само сведения от разказвачи, докато  останалите 5 са сигурни и всички те са каменни.

Първият регистриран метеорит е  паднал у нас през 1740 година край Разград. Той,
обаче, отдавна е загубен. Другият е наречен Върба, на името на белоградчишко село.  Той  е  паднал на 20 април 1874 година и  се е  забил 1 м в земята.  Теглото му било определено на малко повече от 3 кг.  От този метеорит са запазени няколко парченца, които се пазят в чужди музеи.

Най-голям е метеоритът Гумошник, който паднал на 28 април 1904 година близо до Троян.  Тук, обаче, явлението било съпроводено със силни звукови ефекти. Три парчета от този метеорит се пазят в Геологическия музей на СУ.

На 31 май 1931 година, край село Коньово, Новозагорско, пък паднал 100-грамов метеорит. Само малко парченце от него, малко над  1 грам,  обаче, се  пази  в Геологическия музей на СУ.    

Последният метеорит е паднал у нас на 28 февруари 1966 година, близо до свищовското село Павел. Затова и е наречен с това име. Той е от каменен хондрит и от него са намерени три парчета, най-голямото от които е с тегло почти 3 кг.

Как можем да познаем метеорита? На вид обикновения хондрит прилича на обикновен камък. Понякога той е обгорен, защото е минал  през атмосферата.  Метеоритите са с неправилна многостенна форма, със заоблени ръбове, покрити са с тъмна кора и имат вдлъбнатини.

Естествено,  най-лесно метеорит може да се открие с металдетектор.  Но дори и машинката  да запищи, това не значи, че сме попаднали на метеорит. За да се установи извънземният произход на дадено парче скала, то трябва да бъде дадено за изследване. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия