В Берлин въздухът е най-чист, в Рим и Милано – най-замърсен

Въздухът в германската столица Берлин е най-чист, а в италианските градове Рим и Милано – най-замърсен, сочат резултатите от последни екологични проучвания. През последните няколко години нивото на вредните емисии в Берлин е спаднало с о

2011-09-09 10:44:40
В Берлин въздухът е най-чист, в Рим и Милано – най-замърсен
Въздухът в германската столица Берлин е най-чист, а в италианските градове Рим и Милано – най-замърсен, сочат резултатите от последни екологични проучвания.

През последните няколко години нивото на вредните емисии в Берлин е спаднало с около 50%. Това се дължи на строгата държавна политика, ограничаваща и дори забраняваща движението на превозните средства, които в най-голяма степен замърсяват атмосферата.

На второ място в класацията на европейските градове с най-чист въздух се нареждат датската и шведската столица – съответно Копенхаген и Стокхолм, в които между 40 и 50% от населението използват колело за придвижване из града. Малко след тях остават швейцарския град Цюрих, австрийската столица Виена и холандската столица Амстердам.

Сред градовете, които все още има много да се потрудят, докато могат да се похвалят с чист и свеж въздух, са Лондон, Брюксел, Мадрид, Дюселдорф и Щутгарт. Най-високи нива на вредни емисии се наблюдават в италианските градове Рим и Милано.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия