Проверете правописа си! Днес е Международният ден на грамотността

Днес (8 септември) е Международният ден на грамотността. Той я обявен от ООН на 17 октомври 1965 година и за пръв път се отбелязва година по-късно. Идеята на празника е да накара повече хора да обърнат внимание на своята грамотност и да запълнят проп

2011-09-08 14:51:40
Проверете правописа си! Днес е Международният ден на грамотността
Днес (8 септември) е Международният ден на грамотността. Той я обявен от ООН на 17 октомври 1965 година и за пръв път се отбелязва година по-късно. Идеята на празника е да накара повече хора да обърнат внимание на своята грамотност и да запълнят пропуските, които са направили по време на своите ученически и студентски години.

През 2002 година Общото събрание на ООН обявява "Десетилетие на грамотността на ООН", а година по-късно се утвърждава план за "Десетилетието".

Днес в София се провежда инициативата "Бъди грамотен", на столичаните ще им бъдат предоставени безплатни тестове, проверяващи техния правопис и безплатна консултация при нужда.

В инициативата могат да вземат участие както учащи, така и по-възрастни граждани. Тестовете са различни и са напълно съобразени с възрастовите групи. Най-грамотните участници ще получат и поощрителни награди.

София е първият град, който е част от инициативата "Бъди грамотен", маратонът ще продължи в Добрич на 16 септември, в Шумен на 17 септември и в Димитровград на 27 септември.



Сигурно повечето от вас не сте успели да проверите правописа си днес, затова защо не го направите тук? Долу има няколко думи, написани по-различни начини, отбележете кой е верният отговор за вас и после проверете дали сте прави. Желая ви успех :)

За доста хора са трудни думите, които започват с "о" или "у", затова ще ви дам няколко:

онищожавам/унищожавам
опора/упора
осмивам/усмивам
одобрявам/удобрявам
опознавам/упознавам
осмихвам се/усмихвам се
окраска/украска
обиждам/убиждам
окрасявам/украсявам
омолявам/умолявам
озаконявам/узаконявам
олучвам/улучвам
опорит/упорит
орочасвам/урочасвам

скруполи/скрупули
поощрявам/поущрявам
предопределение/предупределение
аргомент/аргумент
колминация/кулминация
начомерен/начумерен
хипербола/хипербула
разознаване/разузнаване
двосмислица/двусмислица

развалнуван/развълнуван
съдаржание/съдържание

древна Гърция/Древна Гърция
Черни връх/Черни Връх
Ден на независимостта/Ден на Независимостта

от къде на къде/откъде накъде
по случай/послучай
до денднешен/до ден днешен

Верните отговори са с удебелен шрифт! Справката е направена с книжка за правописни и пунктуационни норми. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия