Днес се навършват 126 години от Съединението

Днес (6 септември) се честват 126 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 година страната ни е разделена на две - Княжество България и Източна Румелия. Населението, което е останало под осма

2011-09-06 12:33:15
Днес се навършват 126 години от Съединението
Днес (6 септември) се честват 126 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След Берлинския конгрес от 1878 година страната ни е разделена на две - Княжество България и Източна Румелия. Населението, което е останало под османската власт, се стремяло към обединяване с освободените българи.
През 1880 година е основан Българският таен централен революционен комитет, който имал за задача да постигне обединението на Княжество България с Източна Румелия.

В началото на 1885 година Захари Стоянов застава начело на БТРЦК. По това време ролята на княз Александър Батенберг е била доста важна, защото ако той не искал да признае акта на Съединението, начинанието щяло да бъде неуспешно.

На 6 септември  1885 година в Пловдив навлизат отрядите на майор Данаил Николаев и Продан Тишков. Областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е арестуван и е създадено временно правителство начело с доктор Георги Странски. Именно това правителство обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно княз Александър Батенберг утвърждава присъединяването на областта и приема занапред да бъде княз на Северна и Южна България. Негов помощник става доктор Странски.

Денят е обявен за официален празник на 18.02.1998 година. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия