Притежават ли магическа мощ кучетата и котките?

Кучето и котката от дълбока древност съпътстват хората и обитават домовете им.  Много предания  им приписват  дори  свръхестествени способности. Според епоса на калифорнийските индианци,   Бог създал от нищото цел

2011-09-04 19:18:57
Притежават ли магическа мощ кучетата и котките?
Кучето и котката от дълбока древност съпътстват хората и обитават домовете им.  Много предания  им приписват  дори  свръхестествени способности.

Според епоса на калифорнийските индианци,   Бог създал от нищото целия свят и всички животни. Той не направил единствено кучето, защото то вече съществувало.  Кучета придружавали много древни божества, дори  често самите богове приемали техния облик.

Египетският Анубис има тяло на човек и кучешка глава. Древногръцката богиня на лова Артемида, както и древноримската Диана, са били съпровождани от кучета. Същото се отнася и до Хермес, вестителя на боговете и покровител на знанията и на тайните, както и неговия римски събрат - Меркурий.

И в миналото,  и в днешно време , хората поверяват на кучето най-скъпото си - децата, имуществото и дори … душата си.

Тибетските монаси медитират в компанията на верните им чау-чау, които по време на духовните практики стават пазачи на тялото на господарите си.  Смята се, че така зъл дух или друга нечиста сила не могат да се вселят  в напуснатото тяло на медитиращия, а душата му има къде да се завърне след транса.

И западната традиция приписва на кучето способността да отблъсква нечестивия.  Според едно поверие, тази способност се засилва, ако животното е с бели петна около очите.

Маговете  и окултистите пък имат черни кучета, защото тяхната енергия е най-мощна. Белите пък, също като митологичните добри домашни духчета, могат да поправят отношенията в семейството и дома.  Ако нервен и неуравновесен човек си вземе любимец в тъмен цвят, той ще възвърне душевната  си хармония.

Казват, обаче, че магическите дарби на кучето, не могат да се сравняват с тези на котката. Съвременната наука дори  признава, че мъркащото създание отнема стреса и отрицателната енергия, цери някои болежки и предчувства  неприятностите и катаклизмите.

За много народи котката е свещена.  Египетската богиня Бастет  има котешка глава. Котки съпровождат римската богиня на свободата Либертас и теглят колесницата на скандинавската богиня на любовта и плодородието Фрея.

В миналото хората почитали котките, но и се боели от тях, тъй като смятали, че имат връзка с отвъдното и дори с дявола.  Вещиците задължително отглеждали котки и често приемали котешки облик.

Демоничните способности на котките са силно преувеличени, но е факт, че те предусещат надвиснали опасности и особено природни катастрофи.  В селищата  около Везувий, например,  котка има във всеки дом, защото почти винаги навреме сигнализира за предстоящо изригване на вулкана.

Според източните традиции, котката в дома е натоварена с  отговорната задача  да изчисти кармично  фамилията, поемайки върху себе си негативите от миналото.  В западния свят пък се смята, че пухкавелките  отблъскват вампирите.

Енерготерапевтите  пък твърдят, че котката не би допуснала до своя стопанин нито един ‘енергиен вампир’. Може би точно заради това някои хора въобще не могат да понасят котки. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия