Шапката и нейната история

Шапката може да бъде всякаква   - кокетна, фамозна, строга, официална, предизвикателна, абсурдна, важното е тя да допълва тоалета.  И в днешно време,   едно от предизвикателствата на дизайнерите   е да създадат

2011-09-04 15:55:46
Шапката и нейната история
Шапката може да бъде всякаква   - кокетна, фамозна, строга, официална, предизвикателна, абсурдна, важното е тя да допълва тоалета.  И в днешно време,   едно от предизвикателствата на дизайнерите   е да създадат невероятни  украшения за глава и да ги назовават шапки.  Английската кралица Елизабет Втора  пък не прощава на онези, които не спазват  правилата, а най-невинното сред тях  e  липсата на шапка.  

Едни и от най-ранните изображения на шапки са намерени в гробниците на египетските фараони. Те са   островърхи и вероятно са направени от слама. В Древна Гърция и Рим шапката се е считала за символ на свободата. Тогата тя е приличала на нещо като качулка, нахлупвана на главите на робите, когато ги освобождавaли.

В  ранните векове етикетът налага жените да покриват  лицата и главите си с воали, забрадки и качулки. Чак в края на 16-ти век на дамите е позволено да се  кипрят с шапки, които приличат на носените от царедворците. А един век по-късно модата разделя мъжките и дамските шапки.

В началото на 19-ти век  се появява бонето. Към него по-късно се прибавят различни
панделки, тюл, цветя, пера... Отпреди два века са и първите широкополи модели и тези с воалетки, пера,  цветя и плодове.

20-ти век настъпва с триумф на накичените с пера и панделки шапки. По това време в култ от свободомислещите  жени се издигат смелите къси прически. Те пък изискват  и по-семпли  модели шапки, с малки обеми и изчистена линия.

След края на Първата световна война настъпва времето на разнообразните стилове и материи.  В периода между  двете световни войни Ню Йорк се утвърждава като център на шапкарската индустрия.  Тогава тенденцията е шапките да са с малка периферия и голямо дъно.  

Втората световна война  и последвалата  след нея  криза също оказват  влияние  върху  моделите на шапките. Жените се отказва от лъскавите и претрупани украси, а когато в началото на 50-те години  повечето от тях тръгват на работа  и се еманципират , започват да обръщат все по-малко внимание на този аксесоар и дори го смятат за ненужен.

Модата на дънките и спортните дрехи   не търпи кокетността на шапките. Едва през 80-те години на миналия век дизайнерите отново се сещат за префърцунените капели и връщат  интереса към тях, особено на кралските особи.

Днес шапки носят всички.  Някои дами, особено такива с по-големи възможности,  имат в гардероба си  най-различни модели шапки. Но не всички  са забележими и оригинални с тях. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия